BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,50
ALTIN 3.021,00
HABER /  EKONOMİ

Taner Yıldız'dan kaçak elektrik isyanı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı kaçak elektrik kullananları böyle eleştirdi.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji Piyasası ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda ( ÖTV ) değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'ın kaçak elektrik isyanı damga vurdu.

 Yıldız, tasarıya ilişkin sunumunda, 2012 yılında elektrik üretim ve tüketimini değerlendirdi. Yıldız, ''2012 yılında kurulu gücümüz 57 bin megavat civarına çıktı. Bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında artış sağlandı. Tüketim ise 242 milyar kilovatsaate ulaştı. Bu da geçen yıla oranla yüzde 5.1 yükselme demektir. En fazla elektrik çekilen değer, 27 Temmuz'da 800 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti'' dedi.

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Yıldız, enerji üretiminde özel sektörün toplam üretimdeki payının 10 yıl önce yüzde 34'lerde olduğunu, ancak şimdi yüzde 62'lere yükseldiğini vurguladı. Yıldız, bu süreci dikkatli bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

Dağıtım şirketlerine değinen Yıldız, 21 şirketin 13'ünün özelleştirildiğini, 4 tanesi ile ilgili teklif alındığını bildirdi.

FİKRİ OLAN SÖYLESİN

''Enerjide neden Rusya'ya bağımlıyız'' eleştirilerine yanıt veren Yıldız, ''İktidarı ile muhalefete ile 'Enerjide bağımsız olalım' diyoruz. Bana gerçekçi olarak bir tavsiyede bulunun. 'Rusya'ya bağımlıyız' diyorsunuz. O zaman söyleyin başka bir ülke. Yalnızca problem söyleniyor. Ben basın yoluyla dedim ki 'Şu ülkelerden doğalgaz, şu ülkelerden petrol alıyoruz. Alternatif fikri olan söylesin' dedim.'' diye konuştu. Yıldız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili tüm yasal altyapıyı hazırladıklarını anımsattı.

BU KADARINA DA PES!

Yıldız, kayıp kaçak elektrik konusundaki eleştirileri de yanıtladı.

Ulusal tarife uygulanmasına devam edileceğini belirten Yıldız, aksi halde vatandaşın mağduriyetinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Özellikle 6 ili içeren Dicle bölgesinde kayıp kaçak elektrik oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

''Dicle ve Van bölgesini çıkardığınızda, Türkiye'nin kayıp kaçak oranı yüzde 9.4'tür. AB ülkelerinin ortalamasından daha küçük.

Peki Dicle ve Van bölgesinde ne oluyor? Ben buradaki illere gittim. Bütün yerel, ulusal televizyonları da canlı yayına çağırdım ve 'Devlet hakkıdır, kul hakkıdır. Günahtır, ayıptır' dedim. Bize ihbar geliyor, 'Elektriğim kesildi, neden benim elektriğimi açmıyorsun?' diye. Ekipleri gönderiyoruz ve bize telefon geliyor, 'Efendim, gönderdiğiniz yer zaten kaçak kullanıyor...' 'Pes artık bu kadarına' dedim. Kaçak elektrik kullanılan yere bir de tamire gidiyoruz.

KAFASI GÖZÜ KIRILDI

Orada kayıp kaçaklarla ilgili ne yazık ki bunu mahcup olarak söylüyorum; jandarmanın kafasının, gözünün kırıldığı, askerimizin canının yandığı yerler olmuştur. 'Kaçak kullanmayın, yaptığınız bütün tesisatları sökerim' diyorum. Ciddi mücadele verdik. Yalnızca Dicle bölgesinde tüketimde yüzde 54'lük büyüme oldu. Bir bölgede, bir yılda yüzde 54 tüketim artar mı? Kaçak vurulan kuyularla oldu bu. Biz yaklaşık bine yakınını söktük bu süre içinde. Ama açık söyleyeyim, kavga dövüş söktük. Mücadelemiz devam edecek.

YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Biz 2015 yılı sonuna kadar, kayıp kaçaklardan düşüreceğimiz miktar, bölgesel tarifeye geçmemize mani olmayacak bir miktar olacak. Benim Hakkari'deki kardeşim, vatandaşım, 100 liralık elektriğin 28 lirasını ödüyor, 72 liralık kısmını da ödemiyor. Biz buna rağmen yatırımlarımıza orada devam ediyoruz. Ancak, oraya kaçak kuyu vurulup kaçak elektrik kullanılıyorsa, kusura bakmayın oraya ne trafo dayanır ne başka bir şey dayanır.''

Yıldız, Türkiye'de enerji hattı uzunluğunun 1 milyon kilometre olduğunu, bunun, dünyanın etrafını 25 defa dolaşabilir anlamına geldiğine dikkati çekti.

Bakan Yıldız ayrıca, arz güvenirliği ile ilgili şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

Yıldız, ''Orta Asya'dan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan yeni enerji kaynakları getirilebilir mi?'' sorusu üzerine, ''Biz TÜrkmenistan'dan gaz alabileceğimizi söyledik ve kendilerine teklifi verdik. Bir kısım ülkeler kendi sınırlarında, bir kısım ülkeler de gazı sattığı ülkelerin sınırında doğalgazı teslim ediyorlar. Türkmenistan kendi sınırında teslim eden bir ülke. Onun buraya getirilmesi bizim dışımızdaki bazı faktörlere de bağlı. Bir kısım dengeler var. Bize gelmesi doğru mu, tabii ki doğru. Bunun için uğraşıyoruz'' dedi.

BÖLGESEL TARİFE GELİYOR

Taner Yıldız, elektrikteki kayıp kaçağın yükümlülüğünün bir kısmını özel şirketlere verdiklerini anlatarak, ''Bizim anlaşmamız şu: 'Ben sana 100 TL'lik elektrik satarım' diyelim, kayıp kaçak oranı yüzde 20. Ben senden 80 lira alırım. Önümüzdeki yıl 85 lira, sonraki yıl 95 lira alırım; onun bir eğrisi var. Bizim sattığımız elektrik üzerinden 100 lira verip de 100 lira aldığımız var. İsterse tahsil etmesin. Meram'dan bahsettiniz. 80 milyon TL, şu anda müşterisinden alamadığı halde bize ödediği nakit var'' dedi.

Kayıp kaçağın özelleştirilen şirketlerde hızla düştüğünü gördüklerini ifade eden Yıldız, ''Eğer hızla düşmezse, o taahhüdünü yerine getirmezse biz onu şirketten alıyoruz. Niçin 2015? Bizim strateji belgemizde bütün abonelerin 2015 sonuna kadar serbest tüketici olmaları söz konusu. O dediğim kademeli geçiş dönemi var ya. 5 kilovatsaat elektriği tüketen bir mesken sahibi bile serbest tüketici olabilecek. Şimdi başladık. 1 milyon kilovatsaat, 750 bin kilovatsaat... Düşe düşe geliyoruz, o geçişi düzenlemek açısından'' diye konuştu.