BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.821,51
HABER /  GÜNCEL

Tan Sağtürk dans grubu kuruyor

Ünlü balet Sağtürk, kuracağı dans grubuyla yurtdışındaki festivallere katılmak istiyor.

Abone ol Balet Tan Sağtürk dans alanında yeni bir projeye imza atacak. Sağtürk, caz dans ya da modern dans çizgisinde, repertuarı sık sık yenilenen bir dans grubu kurmak istiyor.

Ankara'da kendine ait dans okulunda öğrencilerle buluşan Tan Sağtürk, ''sadece şova dayalı bir grubun olmaması gerektiğine inanıyorum. Elbette ki şov günümüzün gereği, ama ben sanatsal çabayı, araştırmayı ve akademik çalışmayı içinde barındıran bir proje olması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
 
Bu topluluğun bale topluluğu olmayacağını söyleyen Sağtürk, ''topluluğun virtüöz dansçılardan, çok kabiliyetli vücutlardan oluşması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, repertuarı istediğiniz zaman hemen değiştirebilirsiniz. Üç sene boyunca aynı repertuarla devam edilemez" diye konuştu.
 
Bu toplulukta sanat yönetmeni olarak görev almayı düşündüğünü belirten ünlü dansçı, artık dans etmenin kendisi için kadar önemli olmadığını belirtti.
 
Bugüne kadar 3-4 bin gösteriye çıktığını söyleyen ünlü balet, "şu anda 37 yaşındayım. Bu topluluk bir farklı hedef benim için'' dedi.
 
Sağtürk, yurtdışındaki festivallere kuracağı dans topluluğuyla katılmanın da en büyük hayali olduğunu söyledi.
 
Dans okullarına ilgi büyük
 
Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanında Diyarbakır, Mardin, Samsun, Kahramanmaraş, Çanakkale ve Kayseri'de de dans okullarının olduğunu kaydeden Sağtürk, ''bu, bana sorarsanız çok idealist bir yaklaşım. Fakat öyle bir hal almaya başladı ki, Türkiye'de bugüne kadar birçok şehirde dans okulları açılmadığı için bu okullara ve bize çok sahip çıkıldı. Biz de bunun keyfini yaşıyoruz'' dedi.
 
Fransız Devlet Balesi'nde yıllarca dans ettiği için piramidin en üzerindeki kurumdan dans dünyasını takip etme fırsatını bulduğunu ifade eden sanatçı, dans konusunda gelişmiş bazı ülkelerin kalıplar arasına sıkışabildiğini kaydetti.
 
Türkiye'de dans sanatı konusunda bir devlet stratejisinin belirlenmesi gerektiği yönündeki görüşünü de dile getiren Sağtürk, ''sorun, bir devlet stratejisinin kendi içinde belirlenmemiş olması ve bu konuda bizim gibi otoritelerden destek alınmaya çalışılmamasıdır. Bu, bence ülkenin acı kaderidir'' diye konuştu.

Kaynak:www.cnnturk.com.tr