BIST 10.343
DOLAR 32,65
EURO 35,09
ALTIN 2.446,58
HABER /  GÜNCEL

Tam bir yurdum haberi

İnşaat işçisi İsmail Balık'ın, eşinin yaşını düzeltme girişiminde bakın neler yaşandı?

Abone ol

Doğubayazıtlı inşaat işçisi İsmail Balık (26), 4 yıldan bu yana birlikte yaşadığı kadının yaşını kanıtlamaya ve çocuklarına nüfus kağıdı çıkartmaya çalışıyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İsmail Balık, 1999 yılında Delal Kesken ile yaşamaya başladı. Bir yıl sonra askere giden Balık'ın, 2000 yılında oğlu Ejder dünyaya geldi.

2002 yılında askerden dönen İsmail Balık, Delal Kesken'in babası Halit Kesken'in ölümü, annesinin de başkasıyla evlenmesinin ardından, oğlu ve birlikte yaşadığı kadını alarak, İzmir'in Aliağa ilçesine yerleşti. Aliağa'da 2002 yılında dünyaya gelen kızı Dilara ve oğlu Ejder'e nüfus cüzdanı çıkartmak için Aliağa İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvuran İsmail Balık, daha sonra gelişen olayları şöyle anlattı:

''Çocuklarımın annesi olan Delal Kesken'in nüfus cüzdanında doğum tarihi 1990 yazdığı için, Aliağa Nüfus Müdürlüğü, küçük yaştaki kızı alıkoyduğum gerekçesiyle Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş. Mahkemeye çağrıldım. Hakime birlikte olduğum kadının yaşının büyük olduğunu, nüfusa geç yazdırıldığını anlattım.'' Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karali ve Adli Tıp Ana Bilim Dalı Uzmanı Doktor Ender Şenol'un imzasıyla 2005 yılında Delal Kesken'in kemik yaşının 22 yaş ve üstüne uyduğuna ilişkin rapor verildiğini ve rapor sayesinde hakkında açılan davadan ceza almadığını bildiren Balık, raporun ardından 6 yaşındaki oğlu Ejder'e ve 4 yaşındaki kızı Dilara'ya, halen 16 yaşında görünen Delal Kesken'in üzerinden nüfus cüzdanı çıkarttığını söyledi.

İsmail Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Delal Kesken ile resmi nikah kıymak için müracaat ettim. 'Kızın yaşı küçük, babasının rızası şart. Babasını getir' dediler. Babasının 2002'de öldüğünü söyledim. O zaman, 'annesini getir' dediler. Annesi Zübeyde başka biriyle evlendiği için adresini bilmiyorum. Aslında bulsam da bir şey fark etmeyecek, çünkü kayıtlarda o da kızından iki-üç yaş büyük görünüyor. 16 yaşında görülen Delal'ın 4 yaş küçük kardeşi Hüseyin, şu anda Bilecik'te vatani görevini yapıyor.

Ben Delal'e resmi nikah yapmak, çocuklarımı da nüfusuma kaydettirmek istiyorum. Nüfus cüzdanımda bekar görünüyorum. Sigortalı bir işte çalışsam ve çocuklarım hasta olsa sigorta hizmetinden yararlanamıyorlar. En önemlisi de çocuklarım benim soyadımı değil, annelerinin soyadını taşıyorlar.''

''BAŞBAKANA MEKTUP YAZDIM''

İsmail Balık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bu konuda mektup yazdığını, Aliağa Kaymakamı ve Belediye Başkanı'ndan yardım istediğini belirterek, ''Mahkemeye gittim, hakimlerle konuştum, 'dava açsan bile 3-4 yıl sürer' dediler. Durumun en kısa sürede düzeltilmesi için herkesten yardım istiyorum'' dedi.

İsmail Balık, Aliağa Yenimahalle Örnekkent 1042 sokak 34 numaralı evin zemin katında, bir oda bir salonda yaşadıklarını, 150 YTL kira ödediğini, inşaatlarda iş bulamadığı zaman kirayı ödemekte zorlandığını söyledi. Nüfus cüzdanında 16 yaşında görünen Delal Kesken de durumdan son derece üzüntü duyduğunu bildirdi. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, İsmail Balık ve ailesine odun kömür yardımı yapacaklarını, bu yıl okula başlayan Ejder'e de kıyafet ve kırtasiye yardımında bulunacaklarını söyledi.