BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Taliban'ın vurduğu kız: Tek çözüm diyalog

Pakistan'da bir yıl önce Taliban'ın saldırısına uğrayan 16 yaşındaki Malala Yusufzay, bugüne kadarki en kapsamlı röportajını BBC'ye verdi ve çözümün Taliban'la diyalogtan geçtiğini söyledi.

Abone ol

Pakistan'da Taliban militanları tarafından bir yıl önce başından vurulan 16 yaşındaki Malala, barışa giden yolda çözümün militanlarla diyalogtan geçtiğini söyledi.

Malala, böyle bir diyalog sürecinin yolunu açmanın ise hükümetin ve Amerikan yönetiminin sorumluluğunda olacağını belirtti.

Taliban, ABD ve Afgan hükümetinin dahil olacağı müzakere süreci, Temmuz ayında Taliban'ın Katar'da açtığı büronun statüsü konusundaki tartışma nedeniyle sekteye uğramıştı.

Malala, Taliban'ın taleplerini tartışabilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Malala, "İstediklerini diyalog yoluyla yapabilmeliler. İnsanları öldürmek, onlara işkence yapmak, İslam'a aykırı. İslam'ın adını kötüye kullanıyorlar." diye konuştu.

Saldırıdan bu yana en kapsamlı röportajını BBC'ye veren Malala, aşırılık yanlısı kesimlerle baş etmenin yolunun Afganistan ve Pakistan'daki yeni nesilleri eğitmekten geçtiğini savundu.

Malala Yusufzay, 2012 yılının Ekim ayında Pakistan'da okul otobüsüne binerken saldırıya uğramıştı.

Kız çocukların eğitim hakkı üzerine görüşlerini dile getirmesiyle bilinen Malala'nın Taliban'ın saldırısına hedef olması, Pakistan'ın yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinde tepkilere neden olmuştu.

İngiltere'de birden fazla operasyon geçiren ve aylarca hastanede yatan Malala, şimdi Birmingham kentinde yaşıyor.

Malala, BBC sunucusu Michelle Hussein'le mülakatı sırasında Pakistan'a dönme ve siyasete atılma arzusunu da dile getirdi.

Malala, 25 milyondan fazla çocuğun okula gitmediği ülkede eğitimi ücretsiz ve zorunlu kılmak için mücadele etmek istediğini anlattı.

Malala kimdir?

Malala Yusufzay, BBC'nin Urduca Servisi'ne yazdığı ve Taliban militanlarının yönetimi altında yaşamanın nasıl birşey olduğunu anlattığı günlükleriyle gündeme gelmişti.

Malala Yusufzay, Taliban Swat Vadisi'nin kontrolünü ele geçirdikten sonra günlük yazmaya başladığında 11 yaşındaydı.

BBC Urduca Servisi için tuttuğu günlükte militanlarca maruz bırakıldıkları eziyeti anlatıyordu.

Yusufzay günlüğünü Gül Makai ismiyle yazıyordu.

Malala, geçtiğimiz yıl Taliban'ın silahlı saldırısı sonucu kafasından vurulmuştu.

Kimliği, Taliban bölgeden çıkarıldıktan sonra, cesareti için ödül alması ve uluslararası çocuklar için barış ödülüne layık görülmesi ile birlikte ortaya çıktı.

BBC muhabirleri Yusufzay'ın Pakistan'ın genelinde takdirle karşılandığını söylüyor.

Taliban, Swat Vadisi'ni 2007'nin sonlarında ele geçirdi ve 2009 yılında Pakistan ordusu tarafından uzaklaştırılıncaya kadar bölgeyi yönetti.

Taliban vadide iktidardayken kız okullarını kapattı, şeriat uygulamaya başladı ve araçlarda müzik çalınmasını yasaklamak gibi adımlar attı.

Taliban militanları bölgeden çıkarılmalarının ardından, vadide zaman zaman saldırılar gerçekleştirdi. Ancak bölge istikrarını korudu ve Taliban döneminde kaçan binlerce kişi geri döndü.