Pakistan'da Taliban militanları tarafından başından vurulan Malala Yusufzay'ın durumunun iyi olduğu ve tedavi gördüğü İngiltere'de hastaneden taburcu edildiği bildirildi. 15 yaşındaki genç kız daha sonra kafatasından estetik ameliyat olacak.
Abone olPakistan'da geçen yılın Ekim ayında Taliban militanları tarafından başından vurulan Malala Yusufzay, kafatasından estetik ameliyat olacak.
15 yaşındaki Yusufzay, Birmingham şehrinde bulunan Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nden taburcu edildi.
Hastane, Yusufzay'ın Ocak ve Şubat ayında kafatasından ameliyat olması gerekeceğini açıkladı.
Pakistanlı genç kızın kontrollerine de yine aynı hastanede devam edilecek.
Hastane başhekimi Dr Dave Rosser "Malala, tedavisinde büyük yol katetti" dedi.
Taliban, kızların eğitim almasını destekleyen Malala'yı "laikliğin savunuculuğunu yaptığı için" vurduğunu açıklamıştı.
Doktorlar, Svat vadisinde gerçekleşen olayda kurşunun kızın sol gözünün üstünden girdiğini ve beynini hafif sıyırdığını söyledi.
Dr Rosser, "Birmingham Çocuk Hastanesi ve Kraliçe Elizabeth Hastanesi'ndeki nörologlar, radyologlar, travma uzmanları ve terapistler Malala'nın tedavisinde ortaklaşa çalışıyor." Dedi.
Bu sırada Malala Yusufzay'ın babası Ziyaddin Yusufzay Birmingham'daki Pakistan konsolosluğuna üç yıllığına eğitim ataşesi olarak atandı.
Malala kimdir?
Malala Yusufzay, BBC'nin Urduca Servisine yazdığı, vadinin kontrolünü ele geçiren Taliban militanlarının yönetimi altında yaşamanın nasıl birşey olduğu ile ilgili günlüğüyle gündeme gelmişti.
Malala Yusufzay, Taliban Swat Vadisinin kontrolünü ele geçirdikten sonra günlük yazmaya başladığında 11 yaşındaydı.
BBC Urduca Servisi için tuttuğu günlükte militanlar tarafından kendisine yaşatılan eziyeti anlattı.
Yusufzay günlüğünü Gül Makai ismiyle yazıyordu. Kimliği, Taliban bölgeden çıkarıldıktan sonra, cesareti için ödül alması ve uluslararası çocuklar için barış ödülüne layık görülmesi ile birlikte ortaya çıktı.
BBC muhabirleri Yusufzay'ın Pakistan'ın genelinde takdirle karşılandığını söylüyor.
BBC muhabiri Orla Guerin, Malala Yusufzai'nin riskten kaçınmayan, halka mal olmuş biri isim olduğunu ve ailesinden büyük destek aldığını söyledi. Öğretmen olan babası, Yusufzay'ın yürüttüğü kampanya boyunca, kızıyla gurur duyduğunu söylemişti.
Taliban, Swat vadisini 2007'nin sonlarında ele geçirdi ve 2009 yılında Pakistan ordusu tarafından uzaklaştırılıncaya kadar bölgeyi yönetti.
Taliban vadide iktidardayken kız okullarını kapattı, şeriat uygulamaya başladı ve araçlarda müzik çalınmasını yasaklamak gibi adımlar attı.
Taliban miltianlari bölgeden çıkarılmalarının ardından, vadide zaman zaman saldırılar gerçekleştirdi. Ancak bölge istikrarını korudu ve Taliban döneminde kaçan binlerce kişi geri döndü.