Taliban hareketi konusunda uzman gazeteci Ahmet Raşid, ABD ile militanların gizli müzakerelerinin perde arkasını açıklıyor.
Abone ol"Amerika Birleşik Devletleri ve Taliban Münih'te nasıl bir araya geldi?" Taliban konusunda uzman gazeteci Ahmed Rashid, Afganistan'da çatışan bu iki gücün gizli müzakerelerini Financial Times'a bu başlıkla yazdığı yazıda değerlendiriyor.
Rashid Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin uzun zamandır Taliban'la bir yandan savaşırken bir yandan da gizli müzakereler yürüttüğünü ve bu müzakerelere son dönemlerde ABD'nin de dâhil olduğunu yazıyor.
İlk görüşme Münih'in dışında bir köyde 28 Kasım 2010 günü yapılmış, Raşid'in batılı diplomatlardan aldığı bilgiye göre. Görüşme Alman bir diplomatın başkanlığında, ABD yetkilileri ve Taliban üyeleri arasında ve Katarlı yetkililerin katılımıyla gerçekleşmiş. 15 Şubat 2011'deki İkinci görüşmenin mekânı ise Katar'ın başkenti Doha.
Bu görüşmeden üç gün sonra, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton "Bu çatışmaya siyasi bir sonuç getirmek için diplomatik atak başlatıyoruz" açıklamasını yaparak önemli bir adım attı. Mayıs ayındaki üçüncü görüşmede ise "yaptırımların kaldırılması, cezaevindeki Taliban militanlarının serbest bırakılması ve bir Taliban temsilciliğinin açılması" gibi güven artırıcı adımlar müzakere edilmeye başlandı.
Müzakereler ve diplomatik hamleler
Perde arkasındaki müzakerelerin sonuçlarını diplomatik hamlelerle de izleyen Raşid, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ABD'nin talebiyle El Kaide ile Taliban'ı ayrı değerlendirmeye karar verdiğini de aktarıyor. Bundan sonra el Kaide üyelerine yönelik önlemler doğrudan Taliban üyelerine de uygulanmayacak.
ABD ile Almanya'nın hedefi, Afgan geçici hükümetinin 2001'de Bonn'da kurulmasının yıl dönümünde düzenlenecek toplantıya Taliban'ın da katılmasını sağlayarak müzakere sürecini resmileştirmek.
Önceki gün akşam saatlerinde başkent Kabil'de genellikle yabancıların kaldığı lüks Intercontinental Hotel'e saldıran ve saatlerce çatışan Taliban militanlarının eylemi bu sürecin öneminin altını daha fazla çizmekten başka bir şey yapmıyor Raşid'e göre.
Financial Times'taki makalede ayrıca, Taliban'la müzakerelerin yalnızca Afganistan'ın değil, Pakistan dahil olmak üzere bölgenin genelindeki barış üzerinde önemli etkisi olacağı fikri de işleniyor.