Londra'daki zirvede Karzai, El Kaide ve Taliban"la bağlantıları nedeniyle S. Arabistan ve Pakistan"ın barış için çaba göstermesini, Batı da güvenliğin Afganlara devrini istedi.
Abone olAfganistan’ın geleceğinin tartışıldığı Londra Konferansı’na yaklaşık 70 ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri katıldı. Konferansa, Taliban üyelerinin Afgan siyasetine katılması ve bazı bölgelerde, yetkilerin uluslararası güçlerden ulusal birliklere devri konuları gündeme oturdu. Katılımcı ülkeler Taliban militanlarını siyasi sürece dahil etmek için 140 milyon dolarlık bir fon oluşturulmasına karar verirken, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai yolsuzlukla etkin mücadele sözü verdi. T
Toplantının sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde ise uluslararası gücün sorumluluk devretme sürecinin 5 yıl içinde tamamlanacağı belirtilirken, Afgan güvenlik güçlerinin kapasitesini artırılacağı, 2011 Ekim’e dek ordu personeli sayısını 171 bin 600’e, polis sayısını da 134 bine çıkaracağı kaydedildi. Taliban ve El Kaide ile bağlantıları nedeniyle Pakistan ve Suudi Arabistan’a çağrı yapan Karzai, Afganistan’da bütün etnik grupların temsil edildiği “loya jirga”yı ülkesinde uzlaşı çabalarını konuşmak için toplayacağını açıkladı. Karzai, ilkbaharda bir barış toplantısı yapılacağını ve bunda S. Arabistan’ın önemli rol oynayacağını belirtirken, Loya Jirga’ya “Taliban’ın katılması isteği” dikkat çekti. Ancak Taliban’dan “yabancı güçler Afganistan’ı terk etmeden hiçbir görüşme mümkün değil” açıklaması geldi.
YIL SONUNDA YETKİ DEVRİ
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Afganistan’ın bazı bölgelerinde, yetkilerin uluslararası güçlerden ulusal birliklere devrine yılsonunda başlanabileceğini açıkladı. Brown, Afgan askerlerinin istikrarı sağlayabilecek güce kavuştuğunda ülkedeki İngiliz askerlerinin geri çekilebileceğini söylerken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, ülkedeki isyanın daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu. Sonuç bildirgesinde ‘Afganistan hükümetinin ülkenin güvenlik sorunu yaşayan bölgelerindeki operasyonların çoğunluğunu üç yıl, güvenlik sorumluluğunu da beş yıl içinde devralma amacı memnuniyetle karşılanır.’ İfadesine yer verildi.
Diplomatik kaynaklar, yetki devrinin “eski hataları tekrarlama” anlamına gelmeyeceğini belirterek şunları kaydettiler: “Geçmişte büyük hatalar yapıldı ancak Afganistan’ı yalnız bırakmayacağız. Kabil Büyükelçiliğini yapan Mark Sedwill artık NATO’nun özel temsilcisi olacak. İsveç’li diplomat Staffan de Mistura da BM’nin Afganistan özel temsilcisi olarak çalışacak.”
Londra’da mini Kafkas zirvesi
Afganistan’ın geleceğinin masaya yatırıldığı Londra Konferansı adeta mini Kafkas zirvesine döndü. Katılımcıların ikili görüşmeleri kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önce Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, ardından ise Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü. Hem Nalbandyan, hem de Memmedyarov ayrı ayrı Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de biraraya geldi. Dört kritik görüşmenin en önemli gündem maddesi ise Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin protokollerle ilgili gerekçeli kararında 1915 olaylarına atıfta bulunması ve sınırlarla ilgili Türk tarafının rahatsızlığı oldu. Davutoğlu, Nalbandyan ile 15 dakikalık görüşmesinde, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı hakkında Erivan’dan bir açıklama beklediklerini kaydetti. Bakan Davutoğlu, yapılacak düzenlemelerin protokollerin ruhuna uygun olması gerektiğine işaret ederek, bu konuda garantiler verilmesi gerektiğini vurguladı. İki Bakanın gelecek hafta yapılacak Münih Güvenlik Konferansı’nda tekrar biraraya gelecekleri açıklanırken, Ankara, söz konusu toplantıda anayasa mahkemesinin gerekçeli kararına ilişkin açıklama yapılmasını bekliyor.