BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Talattan SERT ÇIKIŞ

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye'de olası iktidar değişikliğinde tavrını değiştirmeyeceğini söyledi

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'de olası iktidar değişikliğinde, kendisinin politika değişikliğine zorlanması ve esnekliğinin sınırının aşılması halinde ''bu işte olmayacağını'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Ben prensipsiz, ilkesiz bir politika gütmem. Benim politikam budur. Bu politikayı değiştirmeye zorlanırsam o zaman esnekliğimin sınırını aştığı anda ben bu işte olmam. 'Gelen ağam, giden paşam' gibi bir politika gütmem ben. Ama böyle bir ihtimal de görmüyorum'' dedi. Talat, bu akşam Bayrak Televizyonu'nda (BRT) yayımlanan Akis programında, gazeteci Mete Tümerkan'ın sorularını yanıtladı.

Talat, ''Türkiye'de olası iktidar değişikliğinde Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs konularında vizyon değişikliği olması halinde tavrınız ne olur?'' sorusuna karşılık özetle şunları söyledi: ''Ne olacağını görmek lazım. Türkiye'nin AB dışında bir vizyonu olabileceğini düşünmüyorum. Geçmişte ona uygun davranmamış olsa bile, Türkiye'nin geçmişteki vizyonu da AB idi. Türkiye hiçbir zaman AB'den vazgeçmedi. Türkiye'nin bir vizyon değişikliğine gideceğin öngörmüyorum, öyle bir şey mümkün değil, boşuna nefes tüketmeye de gerek yok. Olmayacak. Çükü Türkiye, Atatürk'ten beri hedefini Avrupa olarak belirlemiş.''

Cumhurbaşkanı Talat, ''(Türkiye'de) İktidarlar değişse bile ben o iktidarla bu vizyon çerçevesinde çalışırım noktasında mısınız?'' sorusuna ise şu karşılığı verdi: ''Bilmiyorum, öyle bir iddiam yok. Ben prensipsiz, ilkesiz bir politika gütmem. Benim politikam budur. Bu politikayı değiştirmeye zorlanırsam o zaman esnekliğimin sınırını aştığı anda ben bu işte olmam. 'Gelen ağam, giden paşam' gibi bir politika gütmem ben. Ama böyle bir ihtimal de görmüyorum.'' Türk hükümeti ile diyalog içinde olduklarını dile getiren Talat, bugün de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

-''AB, RUM TARAFINI CİDDİ ŞEKİLDE ÇÖZÜME YÖNLENDİRMELİ''-

''Kıbrıs sorunu devam ettiği sürece Türkiye'nin AB süreci sorunlu olacaktır'' diyen Talat, Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs sorununun engel olmaması için, sorunun çözümü yönünde mutlaka diyalogun başlaması gerektiğini kaydetti.

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un çözüm yönünde hiç kıpırdamadığını belirten Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'nın görev süresinin sonuna geldiğini ve ancak çözümden emin olursa harekete geçeceğini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Genel Sekreterin çözümden emin hale gelebilmesi için AB'nin de harekete geçmesi ve kendi üyesi olan Kıbrıs Rum tarafını ciddi bir şekilde çözüme yönlendirmesi gerekiyor.

Başka çaresi yok. Bunu yapacak, bana göre, Sayın Alman Dışişleri Bakanı'na da söyledim, tek yol izolasyonların kaldırılmasıdır.'' Papadopulos'un politikasının sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Talat, bir tahammül sınırı olduğunu, dünyanın henüz bu sınıra gelmediğini, dünyanın Papadopulos'un politikalarına ''yeter artık'' dediği zaman bir çözüme gidileceğini söyledi.

-RUM TARAFININ İKÖ'YE ÜYELİK GİRİŞİMİ-

Papadopulos'un Kıbrıs konusunda hiç ilerlemediğini, hatta gerilediğini kaydeden Talat, Papadopulos'un sürekli olarak Kıbrıs Türk tarafını engellemeye ve önünü kesmeye çalıştığını, bazen de gülünç duruma düştüğünü ifade etti. Rum tarafının İKÖ'ye gözlemci ülke sıfatıyla üye olmak için faaliyette bulunduğuna dikkat çeken Talat, şöyle konuştu: ''Herhalde bundan daha komik bir şey olmaz.

Papazların protokolde ikinci sırada bulunduğu, hiçbir Türk veya Müslüman nüfusun oyunu almadan cumhurbaşkanı seçen bir ülkenin İKÖ'ye gözlemci üye olması kadar komik bir olay olamaz. İçinde neredeye hiçbir Müslüman unsur bulundurmayan bir ülke İKÖ'ye üye olacak, bunun için başvuruda bulunabiliyor. Ama bunu niye yapıyor. 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak biz gözlemci üyeyiz ya, bizi engellemek için. Kıbrıslı Türkleri boğacak, nefes aldırmayacak, Kıbrıslı Türklerin bir milimetre ilerlemesine müsaade etmeyecek bütün çabası bu.''

Kıbrıs Rum tarafının Avrupalı olmadığının altını çizen Talat, Papadopulos'un istediği çözümün kabul edilebilir olmadığını ve imkansızı istediğini söyledi. Bu kadar fanatizmin AB içinde olamayacağını kaydeden Talat, bu politikanın bir yerde çökeceğine işaret etti.