BIST 10.072
DOLAR 35,33
EURO 36,83
ALTIN 2.997,54
HABER /  GÜNCEL

Talatın liman şartı

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Türk limanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılması açılması için şart koştu...

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılmasının, KKTC'ye yönelik izolasyon sürdüğü takdirde Kıbrıs Türk ekonomisini tamamen öldürecek boyutta bir etkide bulunacağını belirterek, ''Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum gemilerine açmasını istiyoruz. Ama aynı anda Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun da ortadan kaldırılması gerekiyor'' dedi.

Brüksel dönüşünde, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talat, ''Teknik komitelerin oluşmasındaki sorun devam ederse tavrınız ne olacak'' şeklindeki soru üzerine, teknik komitelerin her durumda gerekli olduğunu belirterek, bu komitelerin çatışan, hatta savaşan ülkelerde bile kurulduğunu söyledi.

İZOLASYONLAR
Teknik komitelerin çözüme kadar ertelenebilecek komiteler olmadığını kaydeden Talat, ''BM'nin doğruyu, gerçeği ortaya koyması gerekir. Bunu bu şekilde istememizin nedeni, gelecekte suçlu ile suçsuzu ayırt etmek daha zor olacaktır. Bunu engellemek istiyoruz'' diye konuştu.

''Alman Dışişleri Bakanıyla yapılan görüşmede izolasyonların kalkması yönünde net olarak bir sonuç alınabildi mi'' sorusu üzerine de Talat, ''Sonuç olarak nitelenebilecek bir karar, bir hedef ile hareket etmedik. Alman Dışişleri Bakanına Kıbrıslı Türklerin pozisyonunu aktarmak, politikasını aktarmak hedefindeydik. Bu bağlamda bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum'' dedi. İzolasyonların nasıl kaldırılacağı yönünde AB'de bir belirsizlik, bir üretimsizlik bulunduğunu belirten Talat, bunu aşabilmek için belli bir zaman gerektiğini söyledi.

Görüşmelerde, Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılması konusunun gündeme geldiğini anlatan Talat, şöyle devam etti: ''Oradaki tavrımız gayet açıktı. '26 Nisan 2004'te bize izolasyonları kaldırma sözü vermiştiniz. Bunu yerine getiremediniz. Türkiye limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılması, bize yönelik izolasyon devam ettiği takdirde Kıbrıs Türk ekonomisini tamamen öldürecek boyutta zararlı bir etkide bulunacaktır.

Bundan dolayı bizim tabii ki izolasyonların kaldırılmasını isteyen taraf olarak, Kıbrıs Rum tarafına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum gemilerine açmasını istiyoruz. Ama aynı anda Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun da ortadan kaldırılması gerekiyor.

Kıbrıs Türk limanlarının da eskiden olduğu gibi tercihli tarifelerle, yani ortak gümrük tarifesiyle ihracat yapabilecek limanlar olarak AB tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye limanları açılırken, bizim limanlarımızın da AB'ye ihracat yapabilecek limanlar haline getirilmesi gerekiyor. Ercan Havaalanının doğrudan uçuşlara açık hale getirilmesi gerekiyor.' Bunları anlattık ve anladıklarını sanıyorum.''

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISININ AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried'in, ''Kıbrıs adasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nden başka herhangi bir hükümeti tanımıyoruz ve tanımayacağız'' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Talat, söylenenlerin hangi iklimde ve hangi şartlar altında söylendiğinin önemli olduğunu kaydetti.

Talat, ''Bizim, KKTC olarak şu anda herhangi bir tanınma talebimizin olmadığı koşullarda böyle bir açıklamanın yapılması hoş karşılayabileceğimiz bir açıklama, bir durum değil. Bu, bir anlamda Kıbrıs Türk yönetiminin düzeyinin sarsılması hedefi güdüyor izlenimi yaratıyor'' diye konuştu. Açıklamanın bundan dolayı rahatsız edici olduğunu belirten Talat, ''Ama söylenenler şu andaki Amerikan politikasının gerçekleri'' dedi.

ABD'nin, Ercan Havaalanına doğrudan yapacağı seferlere ilişkin bir soru üzerine de Talat, bu seferleri, ticari anlamda olmaktan çok izolasyonların kırılmasının sembolü olarak düşündüklerini söyledi. Talat, ''Bizim için ticari anlamda en önemli destinasyonlar, ABD'den ziyade Avrupa başkentleridir. Özellikle de Londra'dır. Biz, konsantrasyonumuzu Londra'ya yöneltmek düşüncesindeyiz. Bu konuda çok somut adımlar atmış değiliz, ancak hazırlıklar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz'' diye konuştu