BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.820,39
HABER /  DÜNYA

Talabani Barzani ile görüşecek

Son gelen şehit haberleri sabırları taşırırken, Talabani Barzani'ye Türkiye'nin PKK'ya yönelik taleplerini iletecek.

Abone ol

Türkiye, güvenlik konusunda Irak’tan, "sınır güvenliğini sağlaması, PKK’nın terör örgütü olarak tanınması ve faaliyetlerine son verilmesi" taleplerinde bulunuyor.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani’nin sözleri ve ardından Türkiye’nin Irak’a nota vermesine ilişkin gelişmeler hakkında bilgi veren diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Irak’tan taleplerinin açık olduğunu belirtti.

Bağdat’tan, "terör örgütü elemanlarının televizyonlara çıkmasına izin verilmemesi ve askeri eğitim almalarının engellenmesi" hususlarının da istendiğine işaret eden kaynaklar, İnterpol tarafından aranan PKK üyelerinin bile televizyona çıktığına dikkati çektiler.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman da, haftalık basını bilgilendirme toplantısında bir soruyu yanıtlarken, Irak’a verilen notada, sınır güvenliğinin sağlamasının, terör örgütü PKK’nın elemanlarının yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesinin ve BM’nin ilgili kararları çerçevesinde sorumlulukların üstlenilmesinin istendiğini belirtmişti.

Barzani’nin açıklamalarının basına yansımasının ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aramasının, "Irak’ın, Türkiye’nin endişelerini karşılama yolunda arayış içinde olduğunu gösterdiğini" belirten kaynaklar, Talabani’nin, görüşmede, "Merak etmeyin, bu konunun üzerine gidiyoruz" ifadelerini kullandığını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre Talabani, görüşmede konuyla ilgili olarak Barzani ile konuşacağını da Başbakan Erdoğan’a iletti. Diplomatik kaynaklar, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin de Türkiye ile temas kuracağına dair işaretler bulunduğunu söyledi.

Alınabilecek önlemlere ilişkin olarak da kaynaklar, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını koruyacağını vurguladı.