Taksim'de toplanan bir grup, 27 Mayıs 1960 darbesine destek verdi. Grubun Atatürk Anıtı'na koyduğu çelenk yere düştü.
Abone ol1961 Anayasası ve Çağdaş Demokrasi Vakfı Başkanı Numan Esin ile darbe zamanında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Başkanı olan Prof.Dr. Ayhan Toraman'ın da aralarında bulunduğu grup, öğlen saatlerinde Taksim Meydanı'nda toplandı. Darbeye destek veren grup, anıta çelenk bıraktı.
Bu sırada çelenk yere düştü. Grup üyeleri bir yandan çelengi kaldırırken, bir yandan da 'çekmeyin' diyerek basın mensuplarına tepki gösterdi.
Darbede kurmay yüzbaşı olarak görev yapan Numan Esin yaptığı konuşmada, "27 Mayıs devrimi, 1961 anayasasının kabulü ile ülkemize demokrasi, özgürlük, insan hakları ve sosyal devlet alanlarında çağ atlatmış ve tarihteki yerini almıştır. Bu nedenle 27 Mayıs devrimi; gerek toplumsal temellere, gerekse çağdaş ve devrimci anayasasıyla, baskıcı 12 Mart muhtırası ve devrim düşmanı 12 Eylül 1980 darbesiyle karşılaştırılamaz. Siyasi iktidarlar her istediklerini yapamayacakları gibi, hukuk devleti kurallarına bağlı kalmaları gerekmektedir.
Bunlara bağlı kalmamakla Atatürkçü düşüncelere karşı çıkmış olmaktadırlar ve toplumda yıkıcı olmuşlardır. 50. yılında 27 Mayıs devrimi, getirdiği yeniliklerle ışık saçmaya devam etmektedir" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, '27 Mayıs'çılar bugün utanıyor' sözlerine tepki gösteren Esin, "Biz ne utanıyoruz, ne de bir şey. Biz kendimizi eleştiriyoruz. Kendimizi eleştirme faziletini gösteriyoruz. Bizim yaptığımız bu. Bizim yaptığımız utanılacak bir hareket değildir.
Bizim ifadelerimizden böyle bir anlam çıkarmak yanlıştır, yersizdir. Türkçeyi iyi bilmek lazım. Sayın Genel Başkan'a hatırlatıyorum, lütfen Türkçesini düzeltsin" diye konuştu. Toraman ise, "Bu gün, o günlerden daha kara günler yaşamamıza rağmen, toplumun duyarsızlığını anlayamıyorum. Biz bu topluma özgürlüğü getirdik. 1961 anayasası gelmiş olmasaydı, Türkiye'de özgürlüğün adından bile söz edemezdik. Türkiye'de basın dahil her şey 1961 anayasasının ürünüdür.
Siyasetçiler ne zaman başarısızlık yaşadılar, 1961 anayasasını hedef aldılar. 1961 anayasasında Anayasa Mahkemesi kuruldu, Anayasa Mahkemesi olmasaydı şu an topraklar yabancılara verilecekti. Sayın Kılıçdaroğlu eğer böyle bir açıklama yapıyorsa, bugün, gidecekleri bir Anayasa Mahkemesi olmayacaktı. Sayın Kılıçdaroğlu da 1961 anayasasının getirdiği özgürlükleri baş tacı etmezse, bilsin ki o koltukta oturamaz.
Orada oturmanın bir bedeli vardır. O da insanı seveceksin, toplumu seveceksin, toplum için özveride bulunacaksın. 1961 anayasası gelmeseydi hepiniz perişan olacaktınız" ifadelerini kullandı.