BIST 9.348
DOLAR 34,37
EURO 36,34
ALTIN 2.823,13
HABER /  GÜNCEL

Taklit mantımatik operasyonu!

Kayseri'de, mantı hamuru hazırlanmasında kullanılan ve ''Mantımatik'' adı verilen el aletinin taklitleri ele geçirildi.

Abone ol

Polis ekiplerince Camikebir Mahallesi'nde dört ayrı iş yerinde yapılan kontrollerde, ''Mantımatik''in bire bir taklidi olan ve üzerinde ''Erciyesmatik'' markası bulunan 999 adet mantı kesme aleti bulundu. Taklit mantımatiklere mahkeme kararıyla el kondu.

Mantı hamuru hazırlanmasında kullanılan mantımatiği taklit edip ürettiği belirlenen bıçak ustası Ahmet T. ile iş yerlerinde taklit ürünün satışını yapan M.T, İ.T. ve M.K. hakkında, ''551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname''ye muhalefet suçundan işlem yapıldı.

''Mantımatik'' adını verdiği el aletini yapıp patentini alan Mustafa Onmuş,  aletinin Kayseri'de bir usta tarafından taklit edilerek ''Erciyesmatik'' adıyla piyasaya sürüldüğünü belirlediklerini belirterek;

MANTIMATİK OLDU ERCİYESMATİK

''Benim uzun süre kafa yorup emek verdiğim alet, piyasada çok beğenildi. Çok sayıda sipariş alıyorum. Kayseri'de Mantımatiğin aynısını taklit edip 'Erciyesmatik' adıyla piyasaya sürüldüğünü tespit ettik. Mahkeme kararıyla taklit ürünler toplatıldı. Patentini aldığım bir aletin bir başkası tarafından taklit edilip satılması doğru değil.''

FAYDALI MODEL PATENTİ

Nevşehir'de tornacılık yapan Mustafa Onmuş, önceki yıl mantı hamurunun hazırlanmasını kolaylaştıracak bir el aleti yapmış, ''Mantımatik'' adını verdiği buluşu için de Türk Patent Enstitüsü'nden ''faydalı model'' patenti alarak seri üretime geçmişti.

Alette bir merdaneye dizili olan bıçaklar, ''bezi'' adı verilen açılmış hamuru bir hamlede kesip şerit haline getiriyor. Kesilmiş hamur şeritleri daha sonra ''Mantımatik''le ikinci kez dik olarak kesilince, kare şeklindeki mantı hamuru ortaya çıkıyor.