Hamas'ın beş yıl önce kaçırdığı İsrailli asker Gilad Şalit, ailesi ile buluştu. İsrail'in cezaevlerinden tahliye ettiği yüzlerce Filistinli de Gazze ve Batı Şeria'da düzenlenen kutlamalarla karşılandı.
Abone olİsrailli ve Filistinli yetkililer arasında yapılan son yılların en büyük tutsak takası ardından, her iki tarafta da kutlamalar yapılıyor.
Hamas tarafından kaçırıldıktan sonra beş yıl boyunca rehin tutulan İsrailli asker Gilad Şalit, takas anlaşması kapsamında serbest bırakılarak ülkesine döndü.
Sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nden Mısır'a götürülen Şalit, daha sonra İsrail-Mısır sınırındaki Kerem Şalom (Barış Bağı) sınır kapısında İsrailli yetkililere teslim edildi.
Aynı anlaşma kapsamında takasa katılmaları kabul edilen 1,027 Filistinli tutuklu ve hükümlüden 477 kişilik ilk grup da tahliye edilerek otobüslerle Filistin topraklarına nakledildi.
Şalit, Hamas militanlarının 2006 yılında düzenlediği bir baskında kaçırılmıştı.
Yorgun ve zayıflamış görünen Şalit, serbest kaldığı ilk dakikalarda Mısır televizyonuna yaptığı açıklamada, her zaman bir gün özgürlüğüne kavuşacağını düşündüğünü söyledi.
"Ailemi çok özledim" diyen Şalit, Filistinli mahkumların serbest kalmasına da memnun olduğunu, ancak yeniden şiddet niyeti besleyerek İsrail'e dönmemeleri gerektiğini belirtti.
Üste duygusal anlar
Şalit, bir İsrail askeri helikopteri ile İsrail'in Tel Nof hava üssüne götürüldü ve burada ailesi ile bir araya geldi.
Üste Şalit'i bizzat karşılayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu anlaşmaya varmak için uzun soluklu bir müzajkere sürecinden geçtiklerini ve 'güç bir karara vardıklarını' söyledi.
Netanyahu, serbest bırakılan bazı Filistinlilerin karıştığı saldırılarda yakınlarını yitiren İsraillilerin duyduğu acının bilincinde olduğunu kaydetti.
Yolculuk sırasında üzerindeki giysiler yerine İsrail ordu üniforması giydirilen Şalit, üsse inişinde önce Netanyahu'ya selam durdu, ardından babası Noam ile uzun uzun kucaklaştı.
'Herkesin evladı' olarak tasvir edilen 25 yaşındaki Şalit'in dönüşü dolayısıyla İsrail'in pek çok yerinde 'hoşgeldin' yazılı pankartlar, bayraklar asıldı, köyü Mitzpa Hila'nın yolları beyaz çiçeklerle süslendi.
Kaçırıldığında 19 yaşında bir onbaşı olan Şalit, rehin alınıp sağ kurtarılan ilk İsrail askeri. 2009 yılından bu yana hiç bir görüntüsü yayınlanmayan Şalit'in kurtarılması için yakınları yıllardır büyük bir kampanya yürütüyordu.
Hatta ülke genelinde yürüyüşler düzenlenmiş, aile aylarca Kudüs'te kurdukları bir çadırda yaşamıştı.
Çifte Fransa-İsrail vatandaşı olan Şalit'in serbest kalması ardından Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de "Fransa'nın ferahladığını" söyledi, yakında Şalit'in Fransa'ya da gideceğini belirtti.
Bayram havası
Geçen hafta varılan takas anlaşmasının hayata geçirilmesi ardından Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da da bir bayram havası esti.
Serbest kalan mahkumları Gazze Şeridi'nde onbinlerce kişi karşıladı. Bazı kaynaklara göre burada toplananların sayısı 200 bini buldu.
Bayraklar, pankartlar taşıyan kalabalıklar, hoparlörlerden yayılan şarkılara eşlik etti.
Bölgeyi yöneten Hamas'ın üst düzey liderleri de törende gövde gösterisi yaptı.
Serbest bırakılan Filistinlilerden bazıları müebbet hapis cezası ile cezaevinde tutuluyordu.
Hamas lideri İsmail Haniye, Hamas'ın strateji uzmanı olarak tanımlanan ve yıllardır cezaevinde bulunan bazı Filistinlileri alınlarından öptü.
Hamas, takas anlaşmasını Abbas'ın barış ve müzakere yanlısı siyasetlerinden ziyade, kendi savunduğu silahlı mücadelenin sonuç alabilmesine bir kanıt olarak gösteriyor.
Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ise, Filistin lideri Mahmud Abbas tarafından karşılanan Filistinliler omuzlarda taşındı.
Abbas, bu kişileri "özgürlük savaşçısı" olarak niteledi ve bağımsız bir devlet kurulması uğruna fedakarlıklarda bulunduklarını söyledi.
Yakınlarını Batı Şeria yakınındaki Ofer cezaevi önünde bekleyen bir grup ise, serbest kalacak kişilerin başka yere götürüldüğünün açıklanması üzerine, kısa bir süre İsraili güvenlik kuvvetleri ile çatıştı.
Pazarlıkta ilk aşama
Bugün serbest bırakılan 477 kişinin neredeyse yarısı ise evlerine dönmüyor.
200 kadar kişi, Batı Şeria'daki evlerine dönmekten men edildikleri için Gazze Şeridi'ne götürüldü. 40 kadar kişi ise Türkiye, Suriye ve Katar'a sevkedilecek.
Türkiye'ye bunlardan 10 kadarının sevkedileceği öne sürülüyor, ancak Türk makamları bu kişilerin sayısını, kimliğini, nerede ve ne gibi koşullar altında Türkiye'de kalacaklarını açıklamadı.
Önümüzdeki iki ay içinde ise, 550 Filistinlinin daha serbest bırakılması bekleniyor.
Halihazırda İsrail cezaevlerinde 5 bin civarında Filistinli bulunuyor.