BIST 10.026
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.049,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tahsin Babayı kaybettik!

Avrupa Yakası'nın Tahsin Bey'i Gazanfer Özcan'ı kaybettik. Özcan, 1,5 aydır Amerikan Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Abone ol

Tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kronik akciğer yetmezliği şikayetiyle hastaneye kaldırılan Özcan, nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle önce kısmi ardından da tüm vucudu felç olmuştu.

Gazanfer Özcan'ın 27 Ocaktan itibaren kalp yetmezliği ve iskemik serebral vasküler hastalık tanılarıyla hastanede tedavi gördüğü ve 13 Şubattan bu yana yoğun bakımda takip edildiği açıklandı.

Amerikan Hastanesi Başhekimliğinden yapılan yazılı açıklamada, Gazanfer Özcan'ın bu akşam saat 19.22'de vefat ettiği belirtildi. Açıklamada, 27 Ocak 2009 tarihinden itibaren Amerikan Hastanesinde kalp yetmezliği ve iskemik serebral vasküler hastalık tanılarıyla tedavi gören Özcan'ın, 13 Şubattan bu yana da yoğun bakımda takip edildiği kaydedildi. 

Gazenfer Özcan 1.5 ay önce  rahatsızlanarak Amerikan Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesine alınmıştı. Ünlü oyuncunun durumu bugün kötüleşmiş ve bilincini yitirmişti.

Gazanfer Özcan çektiği acıların son bulmasını nasıl istedi? Ayrıntılar haberin devamında...

[PAGE]

Gazanfer Özcan kimdir?

27 Ocak 1931 yılında İstanbul'da doğan Özcan, İlkokulu Cihangir Firuzağa

GAZANFER ÖZCAN ÖLMEK Mİ İSTİYORDU?

Bugün gazetesi yazarı Bilal Özcan,
ünlü tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan'ın ilginç açıklamalarına köşesine taşımıştı.

İşte o ilginç açıklamadan bir bölüm;

Gazanfer Özcan sadece yaşlılıkla değil, içinde bulunduğu maddi sıkıntının stresiyle de mücadele ediyor. Birkaç ay önce Flash TV'de izlediğim bir magazin
programında, tiyatrosundan dolayı önemli miktarda vergi borcu olduğunu ve sıkıntı çektiğini anlatıyordu...

Ünlü tiyatrocunun şu sözleri, içinde
bulunduğu ruh halini çok iyi anlatıyor : "

...Dostlarımız, arkadaşlarımız birer birer gidiyor. Sırası geleni öbür tarafa uğurluyoruz Samimi söylüyorum, bazen o gidenlere
özenmiyor da değilim!" Gazanfer Özcan Avrupa Yakası'nın son bölümünde yoktu. Tahsin Bey, aniden Antep'e ziyarete gitmişti. Dizide pek sıkı fıkı olduğu Dilber
Hala, Tahsin Bey'e olan özlemini şu sözlerle dile getirdi: "Bizim orda bir laf vardır; Bir taş attım karaca, geldi değdi yamaca. Ben nasıl
sabrederim, senden ayrı olunca."

İlkokulu'nda, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulunda, liseyi ise Vefa Lisesi'nde tamamladı.

Lisedeyken oynadığı "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanıştı. Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Bölümü'ne katıldı. 1955 yılında Komedi Tiyatrosu'nda oynanan Mahallenin Romanı oyunu tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi. 1962 yılına kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev aldı.

GÖNÜL ÜLKÜ İLE EVLİLİĞİ

1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve "Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu"nu kurdu. 1950'li 1960'lı yıllarda çok sayıda sinema filminde de rol alan Gazanfer Özcan, uzun bir süre sinemaya ara verdikten sonra 2000 yılında çevrilen Komiser Şekspir filmi ile sinema ya döndü. Pek çok dizide de rol aldı. Kuruntu Ailesi adlı dizideki Hüsnü Kuruntu rolü ile tanındı, pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. Avrupa Yakası adlı dizideki Tahsin Bey rolü ile de "baba" rolünü sürdürdü.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Filmleri

1952 İngiliz Kemal Lawrence'a Karşı
1953 Çeto Salak Milyoner
1954 Fındıkçı Gelin
1954 Aramızda Yaşıyamazsın
1954 Şimal Yıldızı
1958 Allı Yemeni
1959 Sevdalı Gelin
1959 Garipler Sokağı
1961 Biz İnsan Değil miyiz
1961 İki Damla Gözyaşı
1961 Utanmaz Adam

Bir devir kapanıyor!

Erol Günaydın, Özcan'ın vefatı dolayısıyla çok üzgün olduğunu belirterek, ''Gazanfer, 'perde' diyerek perdesini kapattı. Birkaç kişi kaldık. Bizler de 'perde' deyip kapatacağız perdelerimizi'' dedi. 

Günaydın, Nejat Uygur ve Münir Özkul'un sağlığının da kendisininki gibi iyi olmadığını ifade eden Günaydın, şöyle devam etti:

''İşte bu hallere geldik. Bir çağ bitiyor, başka bir çağ başlıyor. Gelip gidiyoruz işte. Gazanfer'i çok severdim, çok üzgünüm. Çok iyi bir dostumdu, çok büyük bir ustaydı. Böyle adamlar bir daha kolay kolay gelmez. Ancak oynadığı filmler ve dizilerde seyredeceğiz. Bundan sonra hayal perdelerinde seyredeceğiz onları.'


1961 Naciyem
1961 Minnoş
1961 Yedi Günlük Aşk
1961 Külkedisi
1962 Damat Beyefendi
1962 Şaka Yapma


1963 Avare Şoför
1970 Vur Patlasın Çal Oynasın
1971 Çılgın Yenge
1975 Televizyon Çocuğu
1975 Tokmak Nuri
1975 Ah Nerede Vah Nerede
1975 Dam Üstüne Çul Serelim
1992 Burnumu Keser misiniz?
2000 Komser Şekspir
2005 Keloğlan Kara Prens'e Karşı
2007 Beyaz Melek

Diziler
1986 Kuruntu Ailesi (Hüsnü Kuruntu)
2002 Başımıza Gelenler
2003 Baba
2004 Avrupa Yakası

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan’ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül mesajında şöyle dedi:

"Değerli tiyatro ve sinema sanatçımız Gazanfer Özcan’ın vefatından derin üzüntü duydum. Gazanfer Özcan’ın vefatı Türk tiyatrosu için büyük bir kayıp olmuştur. Usta oyuncu Gazanfer Özcan, her yaştan sanatseverin beğenisini kazanmış, sanat dünyamızda saygın bir yer edinmiştir. Gazanfer Özcan, örnek sanatçı kişiliği ile her zaman takdirle hatırlanacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum."

Cumhurbaşkanı Gül, Gazanfer Özcan’ın vefatı nedeniyle eşi Gönül Ülkü Özcan’a da bir taziye telgrafı gönderdi.