Muhalefet, Mübarek'in devrilmesine yol açan eylemlerin başlangıcının ikinci yıldönümünde sokağa çıktı. Gösterilere müdahale eden polisle eylemciler arasında çatışma çıktı.
Abone olMısır'da polisin, Kahire'de cuma günü toplanan muhalefet yanlılarının gösterilerine müdahalesi üzerine çatışma çıktı.
Hüsnü Mübarek'in devrilmesine neden olan ayaklanmanın başlangıcının ikinci yıldönümünde çok sayıda kişi Tahrir meydanında biraraya geldi.
İskenderiye ve Süveyş kentlerinde de gösteriler düzenlenirken, İsmailiye kentinde göstericiler Müslüman Kardeşler binasını ateşe verdi.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtlarının gösterisi cuma günü sabah saatlerinde başladı. Bazı eylemciler, Tahrir Meydanı'nın girişlerinde barikatlar kurarken, meydana girip çıkanların kimliklerini kontrol ettiler.
Bazı göstericiler ise yine meydanda son iki yılda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu sergiler açtı.
Sol grupların liderlerinden Hamdin Sabahi, Reuters haber ajansına ''Devrimimiz devam ediyor, devler üzerinde herhangi bir siyasi partinin egemenliğini reddetti. Müslüman Kardeşler devletine hayır diyoruz'' dedi.
Tahrir Meydanı'ndan yakınlardaki kamu binalarına ve bazı büyükelçiliklere açılan yollar ise kasım ayından bu yana barikatlarla kapatılmış durumda.
Polisle göstericiler arasındaki dün geceki çatışma göstericilerin meydana giden yollardaki bariyerleri kaldırmaya çalışmaları üzerine yaşandı.
Çatışmalar geçe boyunca devam etti, polis olaylar sırasında meydanda toplananlara karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.
Muhammed Mursi'nin Müslüman Kardeşler partisi, yıldönümü için etkinlik düzenlemedi.
Muhalefet ayrıca Mursi yönetimini tek adamcı bir yönetim anlayışı benimsemek, anayasayı İslamcıların anlayışına göre şekillendirmek ve anayasada kadınlar ile Hıristiyanların haklarını yeterince güvence altına almamakla eleştiriyor.
BBC'nin Tahrir Meydanı'ndaki muhabirlerinden Alim Makbul, meydanda çok sayıda protestocunun toplandığını ancak olayların meydanın köşesinde yaşandığını, bazı gençlerin parlamento binasını taşladıklarını aktardı.
Muhalefetin önde gelen isimlerinden Muhammed el Baradey, gösteriler öncesinde yaptığı açıklamada, herkesi ''devrimi tamamlamak üzere'' Mısır'ın bütün köşelerine çıkmaya çağırdı.
Hükümet ayrıca ekonomik krizin ağırlaşması nedeniyle de suçlanıyor. Cumhurbaşkanı ise suçlamaları haksızlık olarak niteliyor ve ulusal diyalog çağrısında bulunuyor.
Halen askeri bir hastanede gözaltında tutulan eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, devrilmesine yol açan gösteriler sırasında eylemcilerin bazılarının öldürülmesi konusunda suçlu bulunmuş ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Temyiz mahkemesi, 84 yaşındaki Mübarek hakkındaki mahkumiyet kararını bozmuştu.