DİYARSAKIR Baro Başkanı olduğu dönemde öldürülen Tahir Elçi cinayeti davasında mahkeme, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Abone olEski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin kurşunlarla tahrip edilmesi nedeniyle gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından silahlı saldırıda öldürülülmesine ilişkin olarak yürütülen davada, eski başbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine karar verildi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden yargılanan 3’ü polis 4 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine karar veren mahkeme duruşmayı 23 Kasım'a erteledi.
3 polis 9 yıl, 1 kişi ise 3 ağır müebbetle yargılanıyor
S.T, M.S. F.T adlı polisler “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar yargılanırken hakkında yakalama kararı bulunan Uğur Yakışır ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davanın duruşmasına; Tahir Elçi'nin kardeşleri Mehmet Elçi, Ömer Elçi, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Dudu, bölgedeki baroların başkanları ve çok sayıda yabancı kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Tahir Elçi'yle ilgili beyanda bulundu mu?
Duruşmada ilk olarak tanık Hüseyin Öğünç dinlendi. Öğünç’e sanıklardan Uğur Yakışır'ı tanıyıp tanımadığı soruldu. Öğünç, Yakışır’ı tanıdığını söyleyerek, “Ben 2011'de örgüte katıldım. Sur olaylarının yaşandığı 2015-2016 yıllarında orta saha denilen Diyarbakır’da kaldım. Uğur Yakışır’ın bu dönemde Azad Farqin ve Numan Batman tarafından Sur’da görevlendirildiğini biliyorduk. Yakışır’da buradaki olayları anlatıyordu” dedi. Mahkeme başkanının “Tahir Elçi'yle ilgili beyanda bulundu mu?” sorusuna Öğünç, “Tahir Elçi ile ilgili hiç bir beyanı olmadı” dedi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Bu 5’inci celsemiz ve bir arpa boyu yol alamadık. Biz bu cinayetin normal bir cinayet davası olarak görülmesini kabul etmiyoruz ve buna da izin vermeyeceğiz. TÜBİTAK'a yazdınız, kaç defa yanlış gönderildi, boş geldi. Silinen görüntü kayıtları ya da bozuk olduğu yönünde araştırılan görüntülerin akıbetini yazışmalarla çözemeyiz. Tanık Deniz Ataç dinlendi, sonrasında mektup gönderdi. İstendiği gibi bir ifade vermiş olsaydı dosyayı ona göre karara bağlayacaktınız. Bu kadar önemli bir davada soruşturma makamı yapılan hukuksuzluklara rağmen bir ihbarda dahi bulunmadınız” dedi.
"Davutoğlu bize göre sanık"
Daha önce Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddedilmesinin mahkeme heyetinin davayı çözme konusunda isteksiz tutumuna bağlayan Eren, “Davutoğlu bize göre sanık. Çünkü bu bir siyasi suikasttır diye tanımladı, Tahir Elçi cinayetini. Bu tanıkla ilgili talebimizi reddetmeniz davaya olan tutumunuzu ortaya koyuyor. Biz maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi. Eren Davutoğlu'nun dinlenilmesine dair taleplerini yineledi.
"Soruşturması olmayan bir dava görüyoruz"
Avukat Orhan Kemal Cengiz, “Çok açık bir şekilde bu olayı örtbas etmeye yönelik bir irade ortaya koyuluyor. Adaletin tecelli ettiğinin görülmesi gerekir. Bir baro başkanına borcumuz var, borcumuzu ödemek istiyoruz” dedi. Avukat Erdal Doğan, mahkeme heyetine “Soruşturması olmayan bir dava görüyoruz. Savcının da sanık olması lazım, Bolu F Tipi’ne giden kişiler de sanık olmalıydı. Bunu yapmıyorsanız, isteksizsiniz. Davutoğlu’nun tanıklığını kabul etmiyorsunuz. Burada bir dava görülmüyor. Eğer üzerinizde baskı varsa bu davadan çekilebilirsiniz” dedi.
"Rapor 6 yıl gizlendi"
Avukat Mahsuni Karaman, “Mülkiye müfettişi raporu bizden 6 yıl gizlendi. Deliller karatıldı. Siz Tahir Elçi cinayetini araştırmıyorsunuz. Araba kazasında yaşamını yitirseydi, şu an önünüzdeki iddianameden daha nitelikli bir iddianame olurdu” dedi.
Duruşma ertelendi
Verilen aranın ardından mahkemece; ATK’ye müzekkere yazılarak olayla ilgili görüntü kayıtları arasındaki kopukluğun nedeninin sorulmasına, ATK ve TÜBİTAK’a gönderilen önceki müzekkere sonuçlarının beklenilmesine, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenilmesine, tanık olarak dinlenilmesi istenilen polislerin dinlenilmeleri taleplerinin reddine, ihbar mektubu gönderen kişilerin dinlenilme taleplerinin reddine, sanıkların SEGBİS ile duruşmalara katılmalarına dair ara karar kurularak duruşma 23 Kasım 2022 günü saat 10:00’a ertelendi.