BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Tacizci işçiye Yargıtay engeli

Bir fabrika işçisi, çalıştığı kurumdan cinsel tacizde bulunduğu için tazminatsız işten çıkarılmasını mahkemeye verdi. İşçi tam muradına erecekken Yargıtay olaya el koydu.

Abone ol

Taciz ödülünü Yargıtay engelledi
Yargıtay'ın kararına konu olay Ankara'da yaşandı. Bir fabrikada işçi olarak çalışan M.N., mesai arkadaşı kadın işçiye cinsel tacizde bulundu. Diğer işçilerin de tanık olduğu taciz, mağdur kadının şikayeti üzerine bir tutanakla tespit edilerek Çalışma Bakanlığı'na bildirildi.

Sarkıntılık iddiasını araştırmak üzere görevlendirilen iş müfettişi, fabrikaya giderek olayın tanıklarının ifadelerine başvurdu. Müfettişler raporlarında, cinsel tacizin gerçekleştiği yönünde görüş bildirildi. İşveren bunun üzerine sarkıntılık yapan M.N.'yi tazminat ödemeden işten çıkardı.

Yaklaşık beş yıldır çalıştığı işyerinden ihbar ve kıdem tazminatını olmadan atılan M.N., mahkemeye başvurarak işyeri aleyhine dava açtı. Davaya bakan yerel mahkeme, M.N.'nin ihbar ve kıdem tazminatının kısmen ödenmesine karar verdi. Karara itiraz eden davalı işyeri, Yargıtay'a başvurarak temyiz talebinde bulundu.

Davayı inceleyen Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi ise işyerinde cinsel taciz eylemini, İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin 2'nci fıkrasında yer alan 'ahlak ve iyi niyet kuralına uymayan davranış' olarak değerlendirdi ve yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın kararında, işyerinde taciz eyleminin, işveren yönünden haklı fesih nedeni olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

'Bu davranış, İş Kanunu uyarınca işverene, iş akdini tazminatsız fesih hakkı verir. Bu durumda davacı, ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz...'

Ersin BAL / ANKARA
AKŞAM