ABD'de yapılan çalışma, çocukluklarında tacize uğrayan kızların ergenliğe erken girdiğini gösterdi.
Abone olKız çocuklarının cinsel tacize maruz kalmasının fiziksel gelişimlerini etkilediği ortaya çıktı.
ABD'deki Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden yapılan basın açıklamasına göre, üniversitede görevli Profesör Jennie Noll ve Öğretim Görevlisi Idan Shalev öncülüğünde yürütülen çalışmada, araştırmacılar, çocukken tacize uğrayanların, normal bir çocukluk dönemi geçiren akranlarına göre, ergenliğe 8 ila 12 ay daha erken girdiğini tespit etti.
Çalışma kapsamında, cinsel istismar geçmişi olan 84 kadınla, cinsel istismara maruz kalmayan 89 hemcinsleri ergenlik çağı öncesinden olgunluk dönemlerine kadar izlendi.
Hayatın geneline bakıldığında bir yıllık farkın önemsizmiş gibi görünebileceğini söyleyen Noll, ancak hızla olgunlaşmanın tekrarlayan kanser ile davranışsal ve akıl sağlığı sorunlarıyla ilişkili olduğunu ifade etti.
Noll, çocuklukta cinsel istismar gibi yüksek strese neden olan durumların, stres hormonunu artırabileceğini bunun da standart biyolojik zaman çizelgesinin öncesinde ergenliğe girişi hızlandıracağını dile getirdi.
Fiziksel olgunlaşma, psikososyal gelişimi bu şekilde geçtiğinde ortaya çıkan bu zaman uyumsuzluğuna maladaptasyon denildiğini vurgulayan Noll, cinsel istismar mağduru kadınların, tacize uğramayanlara oranla ergenlik evresinde meme gelişimi açısından 8 ay önde olduklarını belirtti.
Uzun bir süre östrojene maruz kalma nedeniyle zamanından önce olan fiziksel gelişimin meme ile yumurtalık kanseriyle bağlantılı olabileceğini kaydeden Noll, buna ek olarak erken ergenliğin depresyon, madde bağımlılığı ve ergen hamileliklerin muhtemel nedeni olarak görülebileceğini aktardı.
Araştırmanın sonuçları, "Journal of Adolescent Health" dergisinde yayımlandı.