Motosiklet üreticileri için Moto GP’nin anlamı bir başkadır. İşte motor gücü takviyesinin ardından ağırlığı azaltılan Suzuki GSX-R 1000 rakiplerine gözdağı veriyor.
Abone olMotosiklet üreticileri için Moto GP’nin anlamı bir başkadır. Bu arenada savaşılır ve kimin büyük olduğu belli olur. Ardından bu yarışlarda elde edilen tecrübelerin tamamı yol için tasarlanan modellere aktarılır. Hatta sadece teknoloji değil bu yarışlara katılan takımların ve pilotların isimlerine özel motosikletler bile geliştirilir. Bunun en büyük örneği Moto GP’de yarışan Suzuki Yoshimura takımı pilotu Mat Mladin adına geliştirilen Mladin Replica GCX-R 1000 olsa gerek...
Firmanın son ürünü GSX-R 1000 ise Mladin imzalı özel serinin pabucunu dama atacak teknik özelliklere sahip… K5 koduyla sahne alan son jenerasyon, firma mühendislerinin iştahını kanıtlar nitelikte…
Genel tasarımında büyük değişikliğe gidilmeyen motosikletin ön kısmında tekli büyük bir far kullanılmış. Farın iki yanındaysa büyük hava girişleri bulunuyor. Motosikletin sinyalleriyse, Mercedes otomobillerini anımsatırcasına, yan dikiz aynalarının üzerine konumlandırılmış. Aynı şekilde arka sinyaller de kuyruk kısmına adapte edilmiş. Böylece yüksek hızlarda motosikletin aerodinamik olarak rüzgarla boğuşması önlenmiş.
Motosikletin K5 kodlu şasisi K4 kodlu eski şasiye göre büyük bir değişim göstermiş. Şasinin boyu 15 mm azaltılmış. Böylece iz genişliğinde de bir azalma olmuş. Selenin de selefine göre 20 mm yere yaklaştırılması motosikletin ağırlık merkezinin düşmesini sağlamış. Ağırlık merkezini düşüren bir diğer yenilikse özel tasarlanan motor bölmesi… Tüm bu geliştirmelerle GSX-R 1000 daha iyi bir yol tutuşa kavuşmuş. Motosikletin ön çatalı yüksekliği ayarlanabilecek bir şekilde tasarlanmış. Ayrıca çatal DLC (Diamond Like Carbon- Elmas benzeri karbon) ismi verilen özel bir alaşımdan imal edilmiş. Standart çatallardan daha sağlam olan bu malzeme hafifliği de garanti ediyor.
Motosiklete yönelik operasyon sadece şasiyle sınırlı değil. Motorun silindir çapı 72 mm’den 73.4 mm’ye yükseltilmiş. Böylece hacimsel olarak 988 cc’de 998.6 cc’ye ulaşılmış. Motor hacmindeki artış maksimum gücün de 164 HP’den 178 HP’ye yükselmesini sağlamış. Torksa 9000 d/d’de 121 Nm olarak açıklanıyor. Krom nitrat kaplı pistonların kullanıldığı motordaki iç sürtünme azaltılmış. Ayrıca genişliği 4.5 mm’ye çıkartılan egzoz supapları da titanyumdan imal edilmiş. Böylece dayanımı artan motorun selefine göre 1000 d/d daha fazla çevirmesi sağlanmış.
Motor ayrıca Suzuki’nin geliştirdiği SDTV (Suzuki Dual Throttle Valve System-Suzuki çift gaz supap sistemi) ismi verilen yakıt enjeksiyon sistemiyle donatılmış. İki kademeli enjektörlerin bulunduğu sistemde ilk enjektör her devirde aktifken, ikinci enjektör sadece yüksek devirlerde motora yakıt püskürtüyor. Böylece gücün maksimum seviyede elde edilmesi sağlanmış. Yenilenen egzoz sistemi titanyumdan imal edilmiş. Suzuki egzoz modifiye sistemiyle atık gazları sürekli olarak kontrol ederek her devirde maksimum torkun elde edilmesi amaçlıyor. Motosikletin vites oranları selefine göre kısaltılırken, hızlanma değerlerinde belirgin bir iyileşme sağlandığı iddia ediliyor.
Teknik Özellikler
Motor hacmi: 998 cc
Çapxstrok: 73.4 x 59 mm
Maks. Güç: 178 HP – 11000 d/d
Maks. tork: 121 Nm – 9000 d/d
Şanzıman: 6 ileri
Aktarma: Zincir
Yakıt tankı: 18 lt
Uzunluk: 2030 mm
Genişlik: 710 mm
Yükseklik: 1130 mm
Ağırlık: 166 kg
Kaynak: