BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,97
ALTIN 2.801,80
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Suzukiden fabrika hamlesi

Türkiye'nin ilk otomobil distribütörü Suzuki Otomobil AŞ, Türkiye piyasasına girişinin 25'inci yılını kutluyor.

Abone ol

Türkiye'nin ilk otomobil distribütörü Suzuki Otomobil Pazarlama ve Ticaret AŞ, Suzuki'nin Türkiye piyasasına girişinin 25'inci yılını kutluyor.

Suzuki Otomobil Pazarlama ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ural Hakverdi, Gebze'nin Şekerpınar beldesindeki tesislerde düzenlediği basın toplantısında, 25 yıldır dünyada ve Türkiye'de insanların alışkanlıkları ve beğenilerinin değiştiğini ama Suzuki'nin Türkiye'ye verdiği önemin hiçbir zaman değişmediğini söyledi.

Türkiye'nin geleceğine olan inanç ve güvenin bugüne kadar çok güzel sonuçlar verdiğini, vermeye de devam edeceğini dile getiren Hakverdi, 25 yıl önce distribütörlük anlaşmasının yapıldığı dönemi şöyle anlattı:

''1980'li yıllarda otomobil ithalatının serbestleşmesiyle böyle bir düşünceye sahiptim. Araştırdım, Suzuki'nin çok tutulduğunu ve memleketimiz için uygun bir araç olduğuna kanaat getirerek bu anlaşmayı yaptım, iyi de etmişim. 1984 yılında ilk etapta 300 araç ithal ettik, 5 gün içinde satıldı. Bugüne kadar alnımızın akıyla da devam ettiriyoruz. On binlerce araç sattık bir tek şikayet bile gelmedi.''

Dönemin Başbakanı Turgut Özal ile ilgili bir anısını anlatan Hakverdi, ''Başbakanımız Turgut Bey de bu aracı kullandı, yokuşu çıktıktan sonra çok beğendi, 'güzel araç ama acaba yerli imalatı etkiler mi?' diye sordu. Ben de bu araç teknoloji getirecek, onlar da teknolojilerini geliştirsinler dedim ve bana 'haklısın' dedi. Gerçekten de 1984'de başlayan süreç bugünkü otomotiv sektörünün gelişimine de katkı sunmuştur'' şeklinde konuştu.

SUZUKİ TÜRKİYE'DE YILDA 5 BİN ARAÇ SATIŞI HEDEFLİYOR

Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı da Suzuki'nin hedefleri ile ilgili bilgi verdi. Suzuki'nin dünyanın 12'nci büyük otomobil üreticisi olduğunu söyleyen Savcı, şunları söyledi:

''Suzuki 2007 yılında tüm dünyada 2 milyon 350 bin adet satış gerçekleştirdi. Önümüzdeki 5 yıllık hedefi ise 3 milyon adet üretim. Otomobilin yanı sıra motosiklet ve deniz motoru üretimi de yapmaktadır.

Türkiye'de geçen yıl yükselen bir satış grafiği ile yüzde 40 artış kaydettik. 2008 yılının ilk dört ayında da hedeflediğimiz rakamlara ulaştık ve 1000 adet toptan, 1000 adet de perakende satış gerçekleştirdik. Bu yıl 5 bin adet otomobil satışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.''

SORULAR

Bir gazetecinin ''Türkiye'de kriz var mı?'' sorusu üzerine Ural Hakverdi, Türkiye'de 1984 ile 2008 yılları arasında sadece iki büyük kriz yaşandığını, şu anda büyük bir krizin olmadığını belirterek, ''ABD'deki ekonomik etkiler doğal olarak Avrupa'yı ve Türkiye'yi de etkiliyor. Biz Suzuki olarak siparişlerimizde kesinti yapmadık, artırıyoruz'' dedi.

Hakverdi, AK Parti hakkında açılan kapatma davası ile ilgili de ''Parti kapatma doğru değil. Hangi parti olursa olsun bu, memlekete yakışmıyor'' şeklinde yanıtladı.

''FABRİKA KURMAK İÇİN JAPONLAR'DAN YANIT BEKLİYORUZ''

Suzuki'yi Türkiye'de üretmek için 15 yıl önce fabrika kurma düşünceleri olduğunu belirten Hakverdi, şunları kaydetti:

''Bu konuda Japonlar'dan yanıt bekliyoruz. Biz ilk teklifi sunduğumuzda bize 'yıllık 20 bin adetlik fabrika kuralım' dediler ama bunun maliyeti çok yüksek. Biz rantabl olması için 70-80 bin adetlik fabrika kuralım' diyoruz. Bu konuda kendilerinden yanıt bekliyoruz. Geçenlerde görüştüğümüzde karar vermediklerini söylediler. Eğer kabul ederlerse Suzuki'nin GrandVitara modelini üretmeyi düşünüyoruz.''

Basın toplantısına Suzuki Türkiye Genel Müdürü Edmondo Morigi de katıldı.