BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Suziki Swift kabuğuna sığmıyor

Japonya'nın deniz motoru, motorsiklet ve otomobil alanlarında faaliyet gösteren önemli firmalarından Suzuki, Swift'i tepeden tırnağa yeniledi.

Abone ol

Yeni nesil Swift, etkileyici tasarımı ve performansıyla rakiplerine meydan okuyor.

Tasarım

Suzuki'nin ilk kez 1980'lı yılların ortasında yola çıkan Swift modeli, uzun süre cazip fiyatıyla firmanın minik sınıftaki önemli temsilcisi olarak büyük ilgi gördü. Avrupa pazarında etkisini arttırmak isteyen Suzuki'nin yeni planı çerçevesinde bugüne kadar uzakdoğu izlerini taşıyan köşeli tasarımı ve sade iç mekanıyla bilinen Swift, Avrupa tüketicilerin beklentisi doğrultusunda tamamen yenilendi.

Yeni nesil Swift, ilk bakışta MINI Cooper ile Volkswagen Beetle modellerinin karışımını andıran yeni gövde tasarımı ve yuvarlak hatlarıyla oldukça etkileyici bir tasarıma sahip. Suzuki'nin Macaristan fabrikasında üretilen Yeni Swift, geriye doğru uzayan kare formlu büyük far bloklarıyla dikkat çekiyor.

Otomobil ön yüzündeki far bloğu aracın uzakdoğu kökenli olduğunu vurgulayan tek bölümü diyebiliriz. Geniş far bloğu ve tampona entegre sis farları araca sportif bir karakter kazandırırken, yandan bakıldığında araç tamamen MINI modellerini hatırlatıyor. Önden arkaya doğru akıcı bir tasarıma sahip olan otomobilin arka yüzü sade çizgilere sahip. Bagaj kapağının iki yanında sıralanan ve ön yüzdeki far bloğunu anımsatan formlarıyla dikkat çeken stop farları dinamik etkiye katkı sağlarken, bu bölümde gereksiz detaylardan kaçınılmış ve sade ama şık bir tasarım elde edilmiş.

3695 mm. uzunluğu sahip Swift, sınıfındaki önemli rakipleri Opel Corsa, Hyundai Getz ve Chevrolet Kalos'dan daha kısa. Yine de otomobil kısa gövde yapısına rağmen, arka tekerlerin aracın uç kısımlarına yerleştirilmesi sayesinde elde edilen uzun dingil mesafesi sayesinde hem iç mekanda geniş bir kullanım alanı sunuyor, hem de ağırlık merkezinin dengelenmesi sayesinde başarılı bir yol tutuş sergiliyor.

Otomobilin 213 litrelik bagaj hacmi, sınıfındaki rakipleri dikkate alındığında yetersiz kalırken, arka koltukların yatırılmasıyla 562 litrelik bir yükleme alanı elde edilebiliyor.

İç mekan

Küçük boyutlarına rağmen sınıfına göre geniş bir iç mekan sunan Swift'te kullanılan malzemelerin kalitesi önceki nesillere oranla ciddi oranda yükseltilmiş. Aracın genel tasarımına hakim olan sade ama şık tasarım anlayışı iç mekanda da fazlasıyla hissediliyor.

Aracın yükseklik ayarlı hidrolik direksiyonunun üzerindeki düğmeler yardımıyla müzik sistemine kumanda edebiliyorsunuz. Elektrikli cam açma-kapama düğmeleri ve dış dikiz aynalarının kumandası yine standart olarak sürücü kapısının kolçağına yerleştirilmiş. Geniş ön veyan camlarıyla ferah bir iç mekan ve iyi bir görüş alanı sunan otomobilin gösterge paneli de şık ve sportif bir tasarıma sahip. Bütünleşik bir ekrandan ve iç içe geçen büyük dairelerden oluşan gösterge panelinin ortasındaki büyük daireden aracın hızını, sol taraftaki daireden motorun devrini, sağdaki daireden ise yakıt ve hararet durumunu takip edebiliyorsunuz.

Ergonomik açıdan başarılı diyebileceğimiz aracın orta konsolunda iki adet geniş havalandırma ızgarasının altında müzik ve klima sistemleri yer alıyor. Ön panelin en üst kısmında ise yol bilgisayarının dijital ekranı bulunuyor.

Motor ve Performans

Türkiye'de sadece 1.3 litre 92 hp benzinli motor seçeneği ve tek donanım paketiyle satışa sunulan Swift'in yurtdışında 1.5 litre 110 hp ve 1.6 litre 125 hp benzinli, 1.3 litre 70 hp dizel motor seçenekleri bulunuyor. Test ettiğim Suzuki Swift 1.3 GL modelinin kaputunun altında 1328 cc hacminde bir motor görev yapıyor. Aracın 1.3 litrelik motoru, 5800 d/d'de 92 hp güç üretirken, 4200 d/d'de 116 Nm tork sağlıyor.

1.3 litrelik motor, alt devirlerde cansız kalmasına rağmen, devir yükseldikçe gücünü hissettirmeye başlıyor ve yüksek devirde 1050 kilogramlık otomobil için yeterli performansı sunuyor. Aracın 5 kademeli vitesinin geçişleri başarılı ancak devir yükseldikçe artan motor sesi de iç mekanda rahatsızlık yaratabiliyor.

Sıfırdan saatte 100 km/sa sürate 12 saniyede ulaşabilen Suzuki Swift 1.3 GL, 100 kilometrede ortalama 6.2 lt. kurşunsuz benzin tüketiyor ama bu oran agresif kullanımlarda artış gösteriyor. 45 litrelik yakıt deposuna sahip olan araç, sınıfındaki rakipleri dikkate alındığında başarılı yol tutuşuyla iddiasını koruyor.

Otomobilin yarı sert süspansiyon sistemi yoldan gelen darbeleri emerken, yol tutuşa da katkı sağlıyor. Çok zorlandığında önden kayma eğilimi gösteren araç, üç kollu hidrolik direksiyonun başarılı tepkisiyle kolayca kontrol edilebiliyor. Suzuki Swift 1.3 GL, saatte 100 kilometre süratte yapılan panik frende güvenlik sınırları içerisinde bulunan 39 metrede durarak, güvenli yolculuk imkanı sunuyor.

Araç minik boyutları ve performansıyla, sıkışık trafikte pratik kullanım imkanı sunarken, park yeri bulmakta ve park manevralarında da büyük kolalkı sağlıyor.

Güvenlik

Euro NCAP çarpışma testinde dört yıldız almayı başaran Yeni Swift'in standart güvenlik donanımında çift havayastığı, ABS ve EBD sistemleri, fren destek sistemi, kaza anında katlanan pedallar, önde 3 noktadan kilitlenen ön gergili ve kuvvet sınırlayıcılı emniyet kemerleri, 3. stop lambası, ISOFIX çocuk koltuğu bağlama noktaları, arka kapılarda çocuk kilidi, immobilizer ve yan darbelere karşı koruyucu barlar bulunuyor.

Yeni Suzuki Swift, 23 bin YTL anahtar teslimi fiyatıyla satışa sunuluyor.

Yazı: Önder CANÖZER
onder.canozer@mynet.com  
Kaynak: www.mynet.com