BIST 9.002
DOLAR 34,18
EURO 37,05
ALTIN 2.977,09
HABER /  DÜNYA

Suudilere ağır suçlama

Irak Başbakanı Maliki, Kerbela'da akan kandan Suudiler'i sorumlu tuttu..

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kerbela'da son imam Muhammed El Mehdi'nin doğum günü törenlerinde kan akmasından, Suudi din adamlarını sorumlu tuttu.

Gazetecilerin, Kerbela'daki çatışmalarda ''yabancı unsurların'' rol oynadığı yolundaki sözlerine açıklık getirmesini istemeleri üzerine Nuri El Maliki, açıkça Suudi Arabistan ismini telaffuz etmeden ''geçmişte Şiiler'in kafir olduklarını söyleyen yani öldürülebileceklerini ima eden örgütleri, fanatik çeteleri ve sorumsuz din adamlarını'' suçladığını söyledi.

Maliki, ''Herhangi bir kanıta ihtiyacımız yok. Çünkü bu çevreler İmam Hüseyin ve İmam Abbas türbelerinin yıkılması için fetva verdiler'' dedi.

Suudiler ne demişti?

Suudi din adamı Abdürrahman Barak, geçen aralık ayında yaptığı bir açıklamada Şiiler'i, ''Yahudi ve Hıristiyanlar'dan daha kötü olan inançsızlar'' olarak nitelendirmişti. Yine aralık ayında 30 kadar önde gelen Suudi din adamı da Ortadoğu'daki tüm Sünniler'e, Irak'taki Şiiler'e karşı Sünniler'i desteklemeleri çağrısında bulunmuşlardı.

Kerbela'da, Şiiler'in 12. ve son imamı Mehdi'nin doğum günü dolayısıyla salı ve çarşamba günleri düzenlenen törenlerde, rakip Şii gruplar arasındaki çatışmalarda 52 kişi ölmüş ve türbeler zarar görmüştü.