Suudi Prenses Meshael Alayban, 'insan kaçakçılığı' yapmakla suçlanıyor. ABD'nin California eyaletinde yakalanan prenses, kendisi için çalışan Kenyalı bir kadının şikayeti üzerine gözaltına alındı. Suudi prenses, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.
Abone olSuudi Prensesi olduğu söylenen 42 yaşındaki Meshael Alayban, insan kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.
ABD’nin California eyaletinde yakalanan Alayban, Kenyalı bir kadını 16 saat çalışmaya zorlamak ve kadına söz verdiği miktarın çok daha altında bir ücret ödemekle suçlanıyor.
Yetkililer, Alayban’ın Kenyalı kadının kaçmasına engel olmak için pasaportuna da el koyduğunu söylüyor. Alayban’ın avukatı ise, tartışmanın çalışma saatlerine ilişkin bir anlaşmazlıktan kaynaklandığını ifade ediyor.
Kaliforniya’da, insan kaçakçılığına ilişkin suçlar geçen Kasım ayında ağırlaştırılmıştı.
Alayban suçlu bulunursa, 12 yıl hapis cezasına çaptırılabilir.
Savcılar, Alayban’ın Suudi Prens Abdülrahman bin Nassır bin Abdülaziz el Suud’un altı karısından biri olduğunu söylüyor.
‘Kölelik’
Adı açıklanmayan Kenyalı kadın, geçen yıl bir iş bulma kurumu aracılığıyla yaptığı iki yıllık kontrat ile Alayban için çalışmaya başladı.
Kaliforniya’daki yetkililer kontratın haftada beş gün, günde sekiz saat çalışma karşılığında ayda 1600 dolar ödenmesi güvencesini verdiğini söyledi. Savcılara göre 30 yaşındaki Kenyalı kadına anlaşılan miktarın aksine ayda, 220 dolar ödendi ve günde 16 saat çalışmaya zorlandı.
Kenyalı kadın, Suudi Arabistan’a geldiğinde pasaportunun da alındığını iddia etti. Kadının pasaportu, Alayban ile birlikte ABD’ye yaptığı ziyaretten kısa bir süre önce geri verildi.
Kenyalı kadın Kaliforniya’da, rehin tutulduğunu söylediği bir binadaki dört farklı birimde en az sekiz kişinin günlük ev işlerini yapmaya zorlandığını ifade etti.
Kaçmayı başardığında, yolda bir otobüsü durdurup polis merkezine gitti. Alayban, Çarşamba günü gözaltına alındı.
Kenyalı kadının avukatı Steve Barick, “Müvekkilim bu kadının kölesiydi. Serbestçe dolaşma özgürlüğü yoktu… Korkutuluyordu. Başka bir ülkedeyken ona bazı sözler verildi ama buraya getirildiğinde bu sözler değişti. Fazla çalıştırıldı ve düşük ücret ödendi” diye konuştu.
Kaliforniya’nin Orange bölgesi avukatı Tony Rackauckas, Kenyalı kadının durumunun “zorla çalıştırılma örneği” olduğunu söyledi.
Rackauckas, “Özgürlük Bildirgesi 150 yıl önce imzalandı. Kölelik ABD ve özellikle Kaliforniya’da bunca yıldır yasadışı. Köleliğin burada hâlâ geçerli olduğunu görmek hayal kırıklığı yaratıyor” dedi.
Alayban, hâkim karşısına ilk defa çıktığı Perşembe günü suçlamaya itiraz etmedi. Duruşmadan kısa bir süre sonra 5 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı ama pasaportunu teslim etmesi ve GPS izleme cihazı takması kararı alındı.
Savcılar, Alayban’ın mal varlığı göz önünde bulundurularak kefaletin 20 milyon dolar olması talebinde bulundu.