BIST 9.964
DOLAR 34,11
EURO 38,10
ALTIN 2.860,45
HABER /  DÜNYA

Suudi kadına otel izni

Suudi Arabistan'da kadınlara uygulanan bazı yasakları kaldırma işareti verildi.

Abone ol Suudi Krallığı kurulduğu 1932 yılından bu yana kadınlara uyguladığı bazı yasakları kaldırma işareti verdi. Kadınların otomobil kullanmasına ve yanlarında erkek akrabaları olmadan otele gidip oda tutmalarına izin verilecek.

ABD Başkanı George Bush ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin art arda ziyaretleri sırasında yaptıkları baskılar sonuç verdi ve Suudi Arabistan, insan haklarında tarihi adımlar atmaya başladı. Hükümet önce kadın haklarını genişletmekle işe başladı. İlk etapta kadınlara otomobil kullanma ve otellerde tek başlarına kalabilme hakları tanınacak. Hükümet yetkilileri bu yöndeki kararnamenin yılın sonundan önce çıkarılacağını doğruladılar.

Kadınların otomobil kullanma hakkı alabilmek için yoğun protesto kampanyaları karşısında Suudi Krallığı daha önce kamuoyunda tam destek görmediği gerekçesiyle olumsuz görüşler bildirmişti. Kadınlara otomobil kullanma yasağı Krallığın kurulduğu 1932 yılından bu yana uygulanıyor. Enformasyon Bakan Yardımcısı Abdülaziz bin Salamah, İngiliz Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, "Kraliyet Mahkemesi’nin bu konuyu çözüme bağlaması kararlaştırıldı. Çünkü kızlarımız 1960’tan bu yana okullara gidebiliyorlarsa, büyüdükleri zaman direksiyon kullanabilme kapasiteleri de olması gerekir. Bu konudaki açıklamayı çok yakında yapacağız" dedi. Bakan, "Bugün kadınlara otomobil kullanma yasağı varsa bu toplumun bazı kesimlerinin tutuculuğundan kaynaklanıyor. Örneğin benim annem, kız kardeşimin otomobil kullanmasını istemezdi" diye konuştu.

AMA POLİS GÖZETİMİNDE

Bu arada El Vatan gazetesinin haberine göre Ticaret ve Endüstri Bakanlığı, kadınların tek başlarına otellerde oda tutup kalmasına izin verdi. Daha önce kadınlar yanlarında erkek bir yakınları olmadan otelde kalamıyorlardı. Yayınlanan kararnameye göre artık kadınlar kimlik kartları ve fotoğraflarını vererek otel yetkililerinin polis nezaretinde kayıt yapmasıyla otelde kalabilecekler. Kararnamenin İçişleri Bakanlığı ve din polisinin işbirliğiyle hazırlandığı bildirildi.