100 milyar $'lık yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan Kral Abdullah Ekonomik Şehri'nin tamamlandığında bölgenin lojistik ve imalat merkezi olması hedefleniyor.
Abone olSuudi Arabistan mega kent projesi 'Kral Abdullah Ekonomik Şehri'ni 100 milyar dolar yatırımla 2035'e kadar tamamlamayı amaçlıyor.
Dünya Ekonomik Forumu'nun Ürdün'de düzenlenen toplantısında konuşan ve projeyi üstlenmiş olan Emaar Group'un CEO'luğunu yapan Fahd El Reşid, mega kentin tamamlandığında bölge için bir lojistik ve imalat merkezi olacağını söyledi.
Proje kapsamında en zorlu aşamanın ilk faz olduğunu vurgulayan El Reşid, özellikle Kızıl Deniz'e kıyısı bulunan ülkelerin de kısaca KAEC olarak adlandırılan Kral Abdullah Ekonomik Şehri' projesinden faydalanacaklarını ifade etti.
Emaar Group, dünyanın en yüksek binası olan Dubai'deki Burj Halife gökdelenini inşa etmişti.
El Reşid sözlerine "İnsanların yatırım yapmak isteyeceği türden bir ürünü ortaya koyacağız. Yaratacağımız katma değer yeteri kadar kâr elde etmemizi sağlar" diyerek devam etti.
'Bölgesel ticaret ve lojistik merkezi'
Suudi Arabistan yönetimi istihdam yaratabilmek ve ekonominin petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmak adına Kral Abdullah Ekonomik Şehri projesine önem veriyor.
İlk olarak 2006'da tanıtılan proje kapsamında mega kentin Suudi Arabistan'ın ticari başkenti olarak kabul edilen Cidde'nin 100 kilometre kuzeyine yapılması öngörülüyor.
Proje tamamlandığında mega kentte sanayi bölgeleri, hastaneler ve okullar olması, şehir nüfusunun ise 2 milyona ulaşması hedefleniyor.
Aynı zamanda bir liman kenti olarak tasarlanan proje kapsamındaki hedeflerden bir diğeri isemega kentin dünyanın en büyük 10 limanından birisine de ev sahipliği yapması.
Emaar Group CEO'su El Reşid, "Dünya ticaretinin yüzde 23'ü Kızıl Deniz'den geçiyor" diyor ve proje tamamlandığında bundan Suudi Arabistan kadar Kızıl Deniz'e kıyısı olan Sudan, Yemen ve Mısır gibi ülkelerin de olumlu etkileneceğini belirtiyor.
Şu anda şehirde 3 bin kişinin yaşadığını ifade eden El Reşid, dolaylı yoldan 7 bin kişiye istihdam sağlandığını sanayi bölgesinin ise şimdiden 100'den fazla şirketi çektiğini de vurguladı.
Mega şehirde faaliyete geçen firma sayısı 9. 20 firma ise tesislerinin inşaatına devam ediyor.