YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yükseköğretim alanında Türkiye ve Suudi Arabistan arasında işbirliğine gidileceğini açıkladı
Abone olÖzcan, yükseköğretim alanında Türkiye ve Suudi Arabistan arasında işbirliğine gidileceğini belirterek, ''İlahiyat fakültelerimizde Arapça öğrenme işini Suudi Arabistan'dan temin edeceğimiz öğretmenlerle veya oraya yollayacağımız öğrenciler yoluyla halletmeyi düşünüyoruz'' dedi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanı Khaled Al-Anqari ve beraberindeki heyetle görüştü. Prof. Dr. Özcan ve Suudi Arabistanlı Bakan Al-Anqari görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Özcan, bugünün YÖK açısından büyük önem taşıdığını, çok değer verdiği bir misafirinin Türkiye'de bulunduğunu ifade ederek, son zamanlarda Türkiye'nin özellikle komşularıyla yükseköğretim alanındaki ilişkilerini artırmak istediğini dile getirdi. Özcan, ''Şimdi bu komşularımızdan bizim için en önemli olanlarından bir tanesi Suudi Arabistan'dır. Şimdi bu ilişkileri başlatmak için çok iyi bir fırsat yakaladık. Çok uzun zamandır, 6 ay gibi bir zamandır bir protokol üzerinde çalışıyorduk. Bu protokol de sonuçlanmış durumda. Bu protokolden sonra iki ülke arasında, özellikle yükseköğretim konusundaki ilişkilerin son derece artacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özcan işbirliği konularını şöyle sıraladı:
''İlahiyat fakültelerimizde Arapça öğrenme işini Suudi Arabistan'dan temin edeceğimiz öğretmenlerle veya oraya yollayacağımız öğrenciler yoluyla halletmeyi düşünüyoruz. Bunun yanında öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerini başlatacağız. Bunların yanında ortak derece programları, yüksek lisans, doktora programları olacak ve ondan sonra da iki ülkenin bilim adamları tarafından gerçekleştirilecek ortak projelerin yapılmasını sağlayacağız.''
Türkiye'nin 35 yıldır Suudi Arabistan'la ilişkisi olmadığını, pek çok komşusuyla da ilişkide bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, ''Bugünü tarihi bir gün olarak niteliyorum. Suudi Arabistan ekibinin, delegasyonunun bakanları başkanlığında bizi ziyaret etmesinden son derece memnunum'' diye konuştu.
Özcan, bundan sonraki dönemde Suudi Arabistan ve diğer komşu ülkelerle ilişkilerin iyileşeceğini ve verimli bir hal alacağını düşündüğünü söyledi.
''DENKLİK PROBLEMİNİ KESİNLİKLE HALLETMEMİZ LAZIM''
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Türkiye'nin denklik vereceği Suudi Arabistan'daki üniversite sayısı ne olacak, artacak mı?'' sorusuna Prof. Dr. Özcan, ''Henüz hiçbir şey yapmadık. İşte bu protokolü imzalamamızın bir nedeni de bu. Denklik meselesini de orada halledeceğiz'' yanıtını verdi.
Özcan protokolün ardından bu ülkede denklik verilecek üniversite sayısının artacağını belirterek, ''Bu değişimleri yapabilmek için denklik problemini kesinlikle halletmemiz lazım. Çünkü denklik bu tür ilişkilerin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Eğer buradan oraya öğrenci yolluyorsanız, oradan buraya öğrenci getiriyorsanız, denklik meselesini halletmezseniz bu tür ilişkileri yapamazsınız. O yüzden denkliği muhakkak halletmek zorundayız'' diye konuştu.
Suudi Arabistan'da denklik verilen üniversite sayısının sorulması üzerine de Prof. Dr. Özcan, ''Öyle bir sayı yok. Biz şimdiye kadar oradan gelen üniversitelerin teker teker müracaatlarını, taleplerini ele alıp değerlendiriyorduk. Böyle bir üniversite listesi yok'' dedi.
Prof. Dr. Özcan, bir başka gazetecinin ''Elazığ'daki deprem nedeniyle üniversitede hasar oluştu mu? Üniversite rektörüyle görüşme şansınız oldu mu?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Üniversite rektörüyle görüşme şansımız olmadı. Ama bugün itibariyle üniversitelere bir yazı yollayıp deprem konusunda çok daha dikkatli olmaları gerektiğini, bütün binalarının depreme uygunluk açısından kontrol edilmesi gerektiğini ve bu konuda da kendilerinin yardımına ihtiyaç duyduğumuzu bildirdik. Ve o türden bir çalışma içine girmelerini istedik. Zannediyorum şimdi yazı yazılıyor, arkadaşlar formüle ettiler, öğleden sonra da ellerine geçmiş olur.''
''Katsayı düzenlemesine ilişkin Yargıtay Başsavcılığına belge gönderildi mi? şeklindeki soruyu da yanıtlayan Prof. Dr. Özcan, belgeyi gönderdiklerini, ancak Türkiye'ye ilişkin bir meseleyi misafirlerin önünde görüşmek istemediğini söyledi.
Prof. Dr. Özcan, ilahiyat fakültelerine ilişkin Suudi Arabistan'la işbirliğinin ne zaman yürürlüğe gireceğinin sorulması üzerine de bu protokolün imzalanmasının ardından işbirliğinin başlayacağını ve gelecek yıl düzenlemenin yürürlüğe gireceğini tahmin ettiğini bildirdi.
Özcan, Suriye ile işbirliğine başladıklarını, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 25 öğrencinin bu ülkeye bir yıl Arapça eğitimi görmek üzere gittiklerini belirterek, Suudi Arabistan'la da protokolün imzalanması halinde aynı sürecin işleyeceğini söyledi.