BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.929,77
HABER /  GÜNCEL

Suu Kyi: Azınlık hakları yasalaştırılmalı

Birmanyalı muhalif lider, parlamentoda yaptığı ilk konuşmasında azınlık hakları için yasa çıkarılmasını önerdi.

Abone ol

Birmanya’nın muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, parlamentoda yaptığı ilk konuşmasında azınlık haklarının korunması için yasa çıkarılması çağrısında bulundu.

2010 yılında ilk sivil hükümetini seçen Birmanya'da, askeri yönetim tarafından başlatılan bir dizi siyasi reform yaptı.

Ancak ülkenin bazı bölgelerinde, son zamanlarda da özellikle Rakhine eyaletinde, çatışma ve kargaşa devam ediyor.

İktidar partisinin milletvekillerinden birinin sunduğu yasa tasarısını destekleyen Suu Kyi, “Beraberlik ruhu, eşit haklar ve karşılıklı saygıyı barındıran demokratik bir birlik olabilmek için, bütün meclis üyelerini tüm etnik kimliklerin eşit haklarını korumak için gerekli kanunları tartışmaya çağırıyorum” dedi.

Suu Kyi, etnik azınlık gruplarının yaşadığı bölgelerdeki yoksulluğun da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Ev hapsinden 2010 yılının sonunda serbest bırakılan Suu Kyi, Nisan ayında yapılan ara seçimlerde meclis üyeliğine seçilmişti.

Birmanya'nın askeri cuntasına karşı özerklik savaşı veren etnik grupların çoğuyla barış anlaşmaları yapılmasına rağmen, ülkenin çeşitli bölgelerinde çatışmalar devam ediyor.

Kaçin eyaleti bu bölgelerden biri.

Suu Kyi’nin konuşmasından bir ay önce de, ülkenin batısındaki Rakhine eyaletinde Budist çoğunluk ile Müslüman azınlık arasında ölümlere neden olan çatışmalar çıkmıştı.

Çatışmalar, genç bir Budist kadının tecavüze uğrayıp öldürülmesi üzerine başlamıştı.

Aung San Suu Kyi, konuşmasında bu bölgede yaşayan Rohingya halkından bahsetmediği gibi, şimdiye dek konu hakkında genel bir yorumda da bulunmadı.

Haziran ayında Rohingya halkının Birmanya vatandaşları olup olmadıkları sorusuna “bilmiyorum” cevabını veren muhalefet lideri, Birmanya’nın vatandaşlık yasalarını aydınlığa kavuşturması gerektiğini savunmuştu.

İnsan hakları grubu Uluslarası Af Örgütü’nün geçtiğimiz hafta yayınladığı rapora, Rakhine eyaletinde yaşayan Müslümanların devletin “temelsiz ve taraflı” olarak açıkladığı şiddet iddialarından beri saldırı ve nedensiz tutuklamalara maruz kaldığından bahsediyor.

Birmanya hükümeti, bu kişilerin ülkeye Hint yarımadasından nispeten daha yakın zamanda gelen göçmenler olduğunu söylüyor.

Birmanya’dan gelen bir kaç yüz bin mülteciye ev sahipliği yapan komşu ülke Bangladeş ise daha fazla kişi kabul edemeyeceğini bildirdi.