Doktor Ziya Şaylan’ın “Sutyen kullanımı meme kanseri yapar” açıklaması doğru mu?
Abone olEstetik cerrah Op. Dr. Ziya Şaylan’ın, kadınların kullandığı sutyenin meme kanserine neden olduğunu açıklaması tartışma yarattı. Sutyenin çok sıkı ve dar olması halinde toksinlerin boşalmasını engellediğini ve lenf bezlerine gidemediğini ifade eden Dr. Şaylan’a göre bu durumdaki bir kadın meme kanseri olabiliyor. Fiji Adaları’ndaki kadınların sutyen giymediğine de dikkat çeken Şaylan, meme kanserinin bu ülkede Amerika’dan 14 defa daha az görüldüğünü dile getirdi. İşte bu açıklama tıp çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Kimi uzmanlar meme kanseri ile sutyen arasında böyle bir ilişki olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışma olmadığına dikkat çekerken, daha da ileri giderek bunun bir ‘hurafe’ olduğunu söyleyenler de oldu.
SIKI VE DAR SÜTYENLER KANSERİ ARTIRIYOR
Op. Dr. Ziya ŞAYLAN:
AMERİKA’da best seller olan kitaplar ve bilimsel yayınlar sutyenin meme kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bir antropolog olan Sidney Ross Singer adlı yazarın kitabındaki araştırmaya göre sıkı ve dar sutyenler kanser riskini artırıyor. Moda olan ve memeleri yukarı iten sutyenler, koltuk altlarını sıkıyor. Bu nedenle toksik tablo ortaya çıkıyor. Her dokunun atıkları vardır. Koltuk altlarını sıkılaştırdığınızda kimyasal atıklar atılamıyor ve kansarojen etkisi gösteriyor. Kendi kendilerini zehirliyorlar. Kanser bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklığınızı bozmazsanız kanser olmazsınız. Sutyen takmayan toplumlarda kanser daha az görülüyor. Sutyen kullanıldığında göğüs adaleleri de zayıflıyor. Zaten kadınların yüzde 46’sı yanlış sutyen kullanıyor. Zamanla göğüsler büyür ya da küçülür. Örneğin âdet dönemlerinde memeler daha büyük, diğer günler ise daha küçük olur.
FİJİLİ KADINLARSTRESSİZ DAHA AZ KANDER OLUYOR’
Şişli Florence Nightingale Hast. Meme Sağlığı Mer. Dir. Prof. Dr. Vahit ÖZMEN:
HEKİMLER sutyeni memenin sarkmasını önlemek için tavsiye eder. Meme ameliyatlarından sonra da meme içindeki kanamaları önlemek için sutyen kullanmalarını tavsiye ederiz. Fiji Adaları ile Amerika’yı karşılaştırmak mümkün değil. Çünkü Amerika’da risk faktörleri yüksek. Amerikan kadınının yaşam tarzı, geç doğum yapması, erken âdet görmesi, beslenme alışkanlıkları, östrojenin doğum kontrol hapı olarak kullanılması meme kanserinin daha sık görülmesine neden olur. Fiji Adaları’nda ise stresin az olması, daha erken doğum yapılması, halkın doğal beslenmesi gibi etkenler meme kanseri riskini azaltmaktadır. Ayrıca sutyen kullanımı toksin atımını etkilemez. Meme kanserinin östrojenle ilgisi vardır.
BU BİR HURAFE BİLİMSEL YANI YOK
Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İTİL:
KANITA dayalı olarak sutyenin kansere neden olduğuna ilişkin bir şey söylemek mümkün değil. “Sıkı sutyen kanser yapar” diye bilimsel bir veri ya da hedef-sonuç ilişkisi içinde ortaya konmuş bilimsel bir veri ortada yok. Birtakım şüpheleri ya da teorik düşünceleri bilimsel veri olarak “Mutlaka böyledir” diye ortaya koymak halkta endişeyi artırmaktan başka bir sonuca ulaşmaz. Bu bir hurafe ve kanıta dayalı bilimsel yanı yok. Gece-gündüz 24 saat sutyen takılabilir. Kanser yapıyor gibi bir etkiden bahsetmek mümkün değil. Her halk arasında konuşulan bir şey de bilimsel gerçek değildir. Eskiden kundak vardı, çocuklarda kalça çıkığı arttı. Bu da halk arasında yapılan her şeyin doğru olduğunu göstermiyor.
MEMEDEN TOKSİN ATIMI YOKTUR
Prof. Dr. Cihan YILDIRIR:
DAR sutyenin meme kanserine neden olduğuna ilişkin dünyada yapılmış öyle bir çalışma yok. Biz hastalarımıza hatta fibrokistik hastalarımıza “Memelerinizi dik tutucu sutyenler kullanın” deriz ağrı olmasın diye. Memeden toksin mi atılıyorki sutyenin toksinleri engellediğini söylemiş. Vücuttan toksin atım yeri, karaciğerdir. Toksin niye lenf sistemine gitsin? Toksinler ter, yağ bezleri ile atılır. Yediğimiz gıdaların atıkları karaciğere gider, bir kısmı elimine edilir bir kısmı da atılır. Lenf sisteminde her türlü kanser yayılır.
SIKI SÜTYEN LENF DOLAŞIMINI ENGELLEMEZ
Prof. Dr. Cihan URAS:
BİLİMSEL platformlarda sıkı sutyenlerin kanseri artırıcı etki yaptığı şeklinde bilimsel bir dayanak yok. Kanserle sutyen arasında direkt bir bağ olduğunu düşünmüyorum. Fiji Adaları’nda kanserin düşük oranda görülmesinin sebebi orada bir sürü çevresel faktörler söz konusu olmasındandır. Çocuk yapma yaşları, çocuk doğurma sayıları ve beslenme alışkanlıkları etkilidir. Meme kanseri memenin dokusunda meydana geliyor. Kanser, bir sürü etken nedeniyle oluşur. “Sutyen tipi meme kanserini tetikliyor” demek doğru bir yaklaşım değil. Sutyen çok sıksa zaten dolaşımı bozulur. Sutyenin sıkıysa kan ve lenf dolaşımına etkili olmaz. Dolaşımda sorunu olanlarda etkili olur ama lenf dolaşımında etkili olur direkt kansere yol açmaz. Antropolojiyle kanserin nedenleri saptanamaz.
SÜTYEN MEME AĞRILARINA İYİ GELİYOR
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL:
BU bilgiyi literatürde hiç görmedim. Göğsünde kist olan, ağrı çeken insanların sıkı sutyen giymelerini tavsiye ediyoruz. Sıkı sutyen dolaşımı olumlu etkiliyor. Kabul gören literatür budur. Sutyen, memenin kist formasyonu nedeniyle şişliğe bağlı olan meme ağrılarına iyi geliyor.