BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Süryanilerin muhteşem dönüşü

Yıllar önce terk ettikleri köylerine geri dönme kararı alan Süryaniler, köylerinde villalar yaptırıyor.

Abone ol

Mardin'in Midyat ilçesinde, yıllar önce terk ettikleri köylerine geri dönme kararı alan Süryaniler, köylerinde villalar yaptırıyor.

Midyat'ın Yeşimli ve Elbeğendi köylerinden yıllar önce başta İsveç olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Süryanilerin, köylerine geri dönüş hazırlıkları sürüyor. Köylerde İsveç köy evleri model alınarak Mardin'e özgü kesme taşlarla tripleks villalar yapılıyor.

Yemişli köyünde 30'u villa 50 ev, Elbeğendi köyünde de 15 villanın yapımı sürüyor. Kaba inşaatları tamamlanan villaların içinin de tamamlanmasıyla Süryanilerin köylerine yerleşecekleri bildirildi.

Yemişli köyü kilise sorumlusu İbrahim Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 ve 25 yılı aşkın süredir İsveç'te yaşayan Süryanilerin köylerine dönüş kararı almalarıyla birlikte her biri 100 ile 150 bin avro arasında değişen fiyatlarla 30 villa ile 20 modern yapılı evin inşaatına başlandığını söyledi.

Geçen yıl başlanan konutların kaba inşaatlarının tamamlandığını belirten Akdemir, ''Geçen yıla kadar kilise ve köydeki birçok ev yıkılmaya yüz tutmuştu. Geri dönüş kararı ile 30 villa ve 20 ev inşaatına başlandı. Kilisemizi de onarıyoruz. Köylülerimiz İsveç'te yaşıyor. İsveç köylerindeki yapıyı örnek alarak, Midyat işlenmiş kesme taşlardan villalar yapıldı. Köyümüze yeniden canlılık geldi. Herkes tarlasını bağını yeniden sürmeye başladı. Villa sayısı artacağa benziyor. ''

Yeşimli köyünün yanı sıra Midyat'a bağlı Elbeğendi köyünde de 15 villanın kaba inşaatı tamamlandı. Yaklaşık 25 yıldır İsveç'te yaşayan ve Elbeğendi köyündeki villaların yapılmasına öncülük eden Yahko Demir, kaba inşaatı
tamamlanan villaların iç dekorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına başlandığını kaydetti. Önümüzdeki günlerde 10 villanın daha temelinin atılacağını ifade eden Demir, ''Yapımı tamamlanan villaların duvar aralarına ısı derecesini koruyan özel bir madde konuldu. Villaların altyapısı ise Avrupa normlarına göre yapıldı. Mobil sistem ısıtmalı, ortak spor tesisleri bulunan villalar önümüzdeki yıl oturulur hale gelir'' dedi.