BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,49
HABER /  DÜNYA

Süryani vekilden Süryanice eğitime destek

Mardin’de çeşitli ziyaretlerde bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, Süryanilerin de diğer azınlıklar gibi...

Abone ol

Mardin’de çeşitli ziyaretlerde bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, Süryanilerin de diğer azınlıklar gibi haklarını kullanması gerektiğini söyledi.
Azınlıkların haklarının 1923’te imzalanan Lozan antlaşmasıyla garanti altına alındığını kaydeden Dora, gayrimüslimlerin, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler ve Süryaniler olduğunu belirtti. Bürokrasi ve devletin ilgili organlarının, Süryanilerin Lozan gereğince azınlık olmadıklarını söylediklerini kaydeden Dora, "Biz her zaman Süryanilerin de azınlık olduğunu onların da diğer Ermeni ve Yahudiler gibi Lozan’daki pozitif haklardan yararlana bileceğini söylüyorduk. Çünkü Lozan’daki azınlıklarla ilgili maddeler açık ve nettir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gayri Müslimler azınlıktır diyor. Biz her zaman Süryanilerin de Lozan’a göre azınlık olduğunu söylüyorduk ki Süryanilerin de Rum, Ermeni ve Yahudiler gibi Osmanlı fermanıyla kurulmuş olan vakıfları var yani azınlık vakıfları var ve hala varlıklarını sürdürüyorlar. İstanbul Meryem Ana Kilisesi vakfı bir anaokulu açmak istedi ve Süryanice eğitim vermek için bir müracaata bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı ilgilileri Süryanilerin azınlık olmadıkları gerekçesiyle bu taleplerini reddetti. Vakıf da idari mahkemeye gitti, idari mahkemesi de Lozan gereğince Lozan maddelerinin açık ve net olduğunu söyledi. Dolayısıyla Lozan gereği Süryanilerde azınlık olduğunu ve bu haklardan yararlanabileceklerini söyledi. Ermeni, Rum ve Yahudilerin ilkokuldan başlamak üzere lise düzeyine kadar kendi anadillerinde eğitim yapabiliyorlar" dedi.

"SÜRYANİLERİN SON OKULLARI MARDİN’DE KAPATILDI"
Süryanilerin son okullarının 1928 yılında Mardin’de kapatıldığını ifade eden Dora, "Süryanilerin son okulu 1928 yılından sonra yani Lozan antlaşmasından 5 sene sonra kapatıldı. O okul Mardin’deydi bu tarihten itibaren diğer azınlıkların sahip oldukları eğitim ile ilgili haklarını kullanamamışlardır. Bizim her zaman zaten dile getirdiğimiz gibi Lozan’ın da açık ve net olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup gayrimüslim olanların azınlık olduğunu açık ve net bir şekilde vurgulamış olmasına rağmen şimdiye kadar Süryaniler Lozan’dan kaynaklanan pozitif haklarını kullanamamışlardı. Şimdi mahkemenin böyle bir karar vermesi Lozan’ın bir teyididir yoksa yeni bir yenilik getirmiş değildir. Bir her zaman zaten vurguluyorduk. Burada Süryanilere yapılan bir haksızlığın giderilmesi noktasında Mahkeme tarafından bir hakkın teyididir, doğrulanmasıdır" diye konuştu.

"OKUL İSTANBUL’DA AÇILACAK"
İstanbul’da bir okul açılmak istendiğini belirten Dora, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu karara bir ay içerisinde itiraz hakkı var eğer bu hakkını kullanmazsa veya kullanıp da bu talebi reddedilirse İstanbul’da bir anaokulu açmak için müracaat yapılmıştı. O anaokuldan sonra bir altyapının hazırlanması lazım öğretmenlerin olması lazım önemli olan böyle bir hakkın var olduğu açık ve net olarak belirtilmesi bu zaman içerisinde kullanılabilecek pozitif bir haktır. Mahkemenin bu yönde karar alması Süryaniler için önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)