Araçla seyir halindeyken yol bilgisayarını kontrol etmek ya da radyo kanalını değiştirmek gibi işlemler kazalara davet çıkarabiliyor.
Abone olADAC'ın yaptığı test, bir kaç saniyeliğine gözünü yoldan ayırmanın direksiyon başında kör uçuş anlamına geldiğini ortaya koydu.
Modern teknolojinin ürünü yol bilgisayarı, navigasyon aletleri ya da müzik sistemleri gibi cihazlarla donatılan günümüz araçları, sürücülere konforlu bir sürüş imkanı sağlıyor. Ancak bu cihazlar, kullanımı için kısa süre de olsa sürücülerin gözünü yoldan ayırmasına neden olması nedeniyle tehlike de yaratabiliyor.
Konuyla ilgili Alman Otomobil Kulübü'nün (ADAC) yaptığı test, saniyeler alan bu işlemler sırasında alınan riskin boyutlarını gözler önüne serdi. Testte sürücülere, seyir halindeyken yol bilgisayarında kalan yolu kontrol etme ve radyo kanalını değiştirme işlemlerini gerçekleştirdi. Sürücünün taktığı özel bir gözlükle, bu işlemleri yaparken bakışların yönü ve süresi kayıt altına alındı.
EN ÇOK SÜRE RADYO KANALI İÇİN
Sürücülerin gözlerini en uzun süreyle yoldan ayırmasına neden olan işlemin radyo frekansı aramak olduğu belirlendi. Bunun için sürücülerin bakışları ortalama 11 kez radyoya çevrilirken, bunun da toplam 12 saniye dikkatini yoldan ayırmak anlamına geldiği ifade edildi. Yol bilgisayarında kalan yolun kontrolü için ise ortalama 4 defa ekrana bakıldığı ve bunun da 4,4 saniyelik süreye karşılık geldiği tespit edildi.
ONLARCA METRE KÖR UÇUŞ
İlk bakışta önemsiz gözüken bu sürelerin ne kadar tehlikeli olduğu aracın hızına göre yapılan hesaplamalarda ortaya çıkıyor. ADAC'ın verilerine göre direksiyon başında gözlerin bir noktaya bakışındaki en uzun süre, ortalamada iki saniyeyi biraz geçiyor. Bu saatte 50 kilometre hızla giden bir aracın 30 metre yol alması, yani park halindeki 6 otomobili geçmesi anlamına geliyor. Bu mesafe saatte 100 kilometre hızda 55 metre, saatte 130 kilometre hızda ise 70 metreye kadar çıkıyor. Yani, saatte 130 kilometre hızla giderken sürücünün gözünü yoldan ayırdığı 4 saniyede araç 140 metre mesafe alıyor. ADAC uzmanları bu durumu, "Adeta direksiyon başında kör uçuş" olarak tanımlıyor.