SURİYE 'de iç savaş devam ederken kendi menfaatleri doğrultusunda terör örgütlerine açık bir şekilde destek veren Amerika, Esad yönetimiyle gizlice masaya oturdu. Esad'ın ülkeden ayrılmasını istediği Amerikalılar 3 şart sundu.
Abone olSURİYE 'deki iç savaşta yıllardır terör örgütlerine destek veren Amerikalılar, geri çekilmek için petrol yönetiminde rol istedi.
Suriye'de 7 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti, bir o kadarı da mülteci durumuna düştü. İç savaş devam ederken kendi menfaatleri doğrultusunda terör örgütlerine açık bir şekilde destek veren ABD, Esad yönetimiyle masaya oturdu.
AMERİKA'NIN 3 ŞARTI: Esad'ın ülkeden ayrılmasını söylediği Amerikalılar, 3 şart sundu:
- İran'ın Suriye'nin güneyinden tamamen çekilmesi
- Yabancı savaşçılar dahil ülkedeki tüm terörist gruplar hakkında veri akışı
- Suriye'nin doğusundaki petrol ticaretinde Amerika'ya rol verilmesi
GÖRÜŞME DOĞRULANDI: Esad rejiminden üst düzey bir yetkili Reuters'a konuşarak görüşmeleri doğruladı. Reuters'ın iki Amerikan istihbarat yetkilisine sorduğu görüşme hakkında bir yalanlama gelmedi.Amerikan ajanları, görüşmelerin devam edeceğini açıkladı.
BMGK'DA SURİYE TARTIŞMASI: Suriye'deki son durumu görüşmek üzere toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve İngiltere temsilcileri arasında İdlib konusunda tartışma yaşandı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BMGK'daki toplantı sırasında yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve BMGK ağustos ayı dönem başkanı Karen Pierce'in toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
SAĞLAM BİR TEMELİ VARDIR: Pierce'in, Rusya'nın bazı Batılı devletlerin İdlib'te kimyasal saldırı düzenleyeceği yönündeki iddialarına ilişkin kullandığı "Bu iddiaları kimin ortaya attığı önemli. Bunu söyleyen tek bir ülke var o da Rusya. Bu Rusya için bile olağan dışı bir yalan haber." ifadelerini hatırlatan Nebenzia, "Rusya Savunma Bakanlığı tuhaf ya da yalan açıklamalar yapmaz. Eğer bir açıklama varsa sağlam bir temeli vardır." savunmasında bulundu.
SURİYE'DEKİ DURUM İYİYE GİDİYOR İDDİASI: Nebenzia ayrıca, Suriye'deki durumun iyiye gittiğini, insanların evlerine geri dönüşlerinin mümkün olabileceğini iddia etti. Pierce ise Nebenzia'nın Suriye'deki durumda ilerleme kaydedildiğine dair açıklamalarına tepki göstererek, "Bu açıklamalar İdlib'teki insanlara yardımcı olmayacak. Hayatları tehlikede olan 3 milyon sivil var ve Suriye rejimi bu insanlara karşı saldırganlığını artırıyor." diye konuştu.
SURİYE'NİN KUZEYBATISINDA DURUM KÖTÜYE GİDİYOR: BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging de toplantıda yaptığı açıklamada, son haftalarda Suriye'nin kuzeybatısında insani durumun daha da kötüye gittiğini açıkladı. Ging, "Son haftalarda İdlib, Halep, Hama ve Lazkiye'de düzenlendiği bildirilen, sivillerin ölümü ve yaralanmasına, ayrıca da okullar ve hastanelerde hasara yol açan yoğun hava saldırıları ile Suriye'nin kuzeybatısındaki insani durumun ciddi şekilde kötüleştiğini görüyoruz." açıklamasında bulundu.