BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,80
HABER /  DÜNYA

Suriye’ye yardım toplantısı yapıldı

Suriye’de yaşanan iç karışıklıklardan dolayı Türkiye’ye gelen ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından 10 ilde kurulan t...

Abone ol

Suriye’de yaşanan iç karışıklıklardan dolayı Türkiye’ye gelen ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından 10 ilde kurulan toplam 19 barınma merkezinde ağırlanan Suriye vatandaşlarının durumu, yapılan koordinasyon toplantısıyla Gaziantep’te ele alındı.
Toplantıya; Gaziantep Valisi Erdal Ata, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ile birlikte Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Hatay, Kilis, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Malatya ve Osmaniye valilikleri ve il AFAD müdürlüklerinin yetkilileri katıldı.
Toplantıda kamplardaki son durum, Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşlarına yapılan yardımlara BMMYK’nin katılımı ve Türkiye’ye sağlanan destek, sahadaki iyi uygulamaların paylaşılması, kamplardaki ve kamp dışındaki Suriyelilere sağlanacak hizmetlere ilişkin gelecekte yapılacak çalışmalar ve planlamalar ele alındı.
Başkan Oktay, Suriye’de Suriyelilerin yaşadığı sıkıntıların çözümü noktasında dünya genelinde yeteri kadar ilgi gösterilmediğini, ancak Türkiye’nin bütün imkanlarını seferber ettiğine işaret ederek, “Birleşmiş Milletler (BM) ile özellikle Türkiye arasında ülke takımı olarak çok yakın ilişkimiz var. Son derece samimi ilişkilerimiz var, yakın çalışıyoruz. Şu anda kampların dışında 300 bin kişinin sınır illerimizde bir şekilde ihtiyaçlarının gideriliyor olması o kadar da kolay iş değil. Dolayısıyla bir çalışma başlattık. Nasıl ki kampların içerisinde bir sistemimiz varsa, kampların dışında da benzer bir sistem geliştirelim istedik. Nasıl olsa kendisini ispatlamış bir sistemimiz var kamplarda. Bunun benzerini de kamp dışında kurabiliriz dedik ve öyle yaptık. 2 ay öncesinde bu sistemimizi geliştirdik. Yazılım da dahil hazır vaziyette. Dışarıda bulunan tüm misafirlerimizi, geçici barınma statüsünde olan tüm misafirlerimizi kayıt altına alıyoruz. Bunu yaptığımızda eğitim ihtiyacımız ortaya çıkıyor, sağlık ihtiyacımız, gıda ve gıda dışı yardım ihtiyaçlarımız net belirgin hale geliyor. Uluslararası kaynaklar, kurum ve kuruluşlar, BM, AB, ABD ve Ortadoğu başta olmak üzere tüm ülkeler, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları buna dâhildir. Buyurun, gelin bu sisteme kaydolun. Kayıt yapıldıktan sonra canlı olarak, bu insanların neye ihtiyacı olduğuna dair bilgi net olarak görülebilir. Dolayısıyla siz de kendi taahhüdünüzde bulunun. Eğitim ya da sağlık hizmeti mi vereceksiniz, gıda veya gıda dışı yardımda mı bulunacaksınız, ne kadar bulunacaksınız, ne zaman bulunacaksınız, sisteme bunun girişini yaptığınızda biz AFAD olarak arz ve talebi karşılaştırıyor olacağız. Açık olan kısmı da günlük bütün dünyaya raporluyor olacağız” dedi.
Açık kapı politikasının sadece Türkiye’ye has bir olay olmadığını ifade eden Oktay, “Açık kapı politikası bütün dünya ülkelerine has bir olaydır. BM’nin teşvik ettiği bir yapıdır. İllaki fiziksel sınırların olmasını gerektirmiyor. İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, ABD veya Ortadoğu ülkeleri almak isterse, biz gerekirse sınırdan giren Suriyelileri havayoluyla kendilerine ulaştırabiliriz” şeklinde konuştu.
Vali Erdal Ata ise, devlet olarak ciddi bir yükün altına girdiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
“Bu zamana kadar harcanan para 1 milyar doların üzerinde. Mahalli anlamda yapılan harcamalar ve yardımlar da dikkate alındığında bu rakamların çok daha yukarılara çıkıyor. Ancak bu yaşanan olaylardan hepimizin ders çıkarması gerekir. Demek ki, bizler böyle bir mülteci akını olduğu takdirde bu yaptığımız çalışmalar, bizlere bir nevi tecrübe oluyor. Bundan sonra herhalde gerek sınır güvenliği, gerekse mültecilerle ilgili yapılacak çalışmalarda başta mülki idare amirlerimiz olmak üzere, AFAD yetkililerinin, birçok kamu kurum ve kuruluşlarının ciddi bir tecrübe kazandığını düşünüyorum.”
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ise, Türk hükümetinin ve halkın gösterdiği misafirperverliğin, yardımın eşi benzeri olmadığını vurgulayarak, 1 hafta önce bölgesel mülteciler yardım planının beşincisini başlattıklarını aktardı.
(İHA)