BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,79
ALTIN 3.004,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye yardım rekora koşuyor

BM'nin girişimleri sonuç verdi. Devletler Suriye için kesenin ağzını açtı.

Abone ol

BM'nin girişimiyle ve Kuveyt'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Suriyeliler için İnsani Yardım Konferansı'nda katılımcı ülke ve kuruluşlar tarafından açıklanan mali yardım taahhütleri 1,5 milyar doları aştı.

Ülkedeki kriz ortamından olumsuz etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı sona erdi.

Konferansın ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun , Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah El Halid El Sabah, BM'nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı El Sabah, katılımcıların taahhütlerini açıkladıklarını, toplam miktar anlamında belirlenen hedeflere ulaşıldığını, söz konusu miktarın Suriye Müdahale Planı'nın hedeflerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlayacağını söyledi.

SURİYELİLER YALNIZ DEĞİL

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da ''Hedefimizi aştığımızı açıklamaktan mutluluk duyuyorum. Suriye'deki krizden etkilenenlerin insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1,5 milyar doların üzerinde bir miktar toplandı'' diye konuşu.

Tam miktarın hesaplanmakta olduğuna değinen Ban, konferansın BM'nin tarihindeki en geniş kapsamlı insani bağış konferansı olduğunu ifade etti.

Tüm katılımcılara cömertlikleri için teşekkür eden Ban, konferansla elde edilen kaynakların Suriyeliler için en etkili şekilde kullanılmasını sağlayacaklarının sözünü verdi.

Ban, ''Suriyelilere de yalnız olmadıkları mesajını vermek istiyorum. Bu aciliyet gerektiren insani durumda yanlarında olmaya devam edeceğiz'' ifadesini kullandı.

BM'nin bütün üyelerine, insani yardım kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve yüz binlerce sığınmacıyı misafir eden komşu ülkelere teşekkür eden Ban, ''Komşu ülkelere, sınırlarını açık tutma konusundaki taahhütlerine bağlı kalmaları çağrısında bulunuyorum'' dedi.

Suriye'deki durumun siyasi bir kriz olduğunu yineleyen Genel Sekreter, insani yardımın siyasi çözümün yerini alamayacağının altını çizerek, ''Siyasi çözümler ararken, yardıma muhtaç insanlarla ilgilenilmesi konusunda ise bir dakika bile kaybedemeyiz'' diye konuştu.

BM SORUMLULUK DUYMALI

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki krizle ilgili tutumuna ilişkin soru üzerine Ban, şunları söyledi:

''BM Güvenlik Konseyi'nin kendi içinde birlik sağlaması çok önemli. Hatta bu husus, Suriye'deki sorunun çözümünde anahtar öneme sahip. Uluslararası seviyedeki çabaların koordinasyonu için çok çalışıyoruz.

Sayın Temsilci El Ahdar El İbrahimi de 5 daimi üyeyle görüşmeler yaptı ancak üyeler arasındaki farklılıkları henüz gideremedik. Bir kez daha, BMGK üyelerini insaniyet ve tarih adına sorumluluk duymaya çağırıyorum. Böyle devam edemeyiz.''

ASKERİ ÇÖZÜM YOK

Beşşar Esed'in de kendi insanlarının çığlığını dinlemesi gerektiğine değinen Ban, ''Her iki taraf da öldürmeye bir son vermeli'' dedi. Suriye'deki tarafların askeri seçenekleri değerlendirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Ban, ''Askeri bir seçenek, çözüm yok. Durum siyasi yollardan çözülmeli'' diye konuştu.

''BM, dünyanın sıcak bölgelerinde yaşanan sorunları çözmede yetersiz mi kalıyor?'' sorusuna karşılık Ban, dünyada an itibarıyla sıcak gelişmelerin yaşandığı pek çok bölge bulunduğunu, Afrika ülkelerinde olaylar yaşandığını, Ortadoğu barış sürecinin tamamen durduğunu vurguladı.

Ban Ki-mun, ''Böyle bir zamanda, belki de en önemli konu Suriye'de barış ve güvenliğin sağlanması'' ifadesini kullandı.

''Önce ölümlere son verilmeli'' ifadesini kullanan Ban, bu yolla, siyasi adımlar atılmasına, insani yardımların ulaştırılmasına ve çözüm yollarının tartışılmasına ortam sağlanabileceğini kaydetti.

DESTEK SÜRMELİ

Kuveyt Dışişleri Bakanı El Sabah da komşu ülkelerin Suriye'deki ihtilafa müdahil olup olmadıklarının sorulması üzerine, Suriye'deki krizin hem bölgesel hem uluslararası boyutta etkileri olduğunu söyledi.

Komşu ülkelerin, şimdiye kadar yaptıkları gibi Suriyeli sığınmacılara destek olmaları ve onları misafir etmeye devam etmelerinin gereğine işaret eden El Sabah, uluslararası toplumun da bu ülkelerin yanında yer alması gerektiğini söyledi.