BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,59
ALTIN 3.010,66
HABER /  DÜNYA

Suriye'ye Körfez darbesi

Körfez ülkeleri, iktidarının en zor günlerini geçiren Suriye lideri Beşşar Esad'ı neyle suçladı?

Abone ol

Körfez ülkeleri, Suriye'deki gözlemci heyetini geri çekme kararı aldı.

Körfez İşbirliği Konseyi'nden, yapılan yazılı açıklamada, Körfez ülkelerinin Suudi Arabistan'ın kararına destek verdiği ve Arap Birliği gözlemci heyetindeki misyonunu geri çekme kararı aldığı belirtildi.

Açıklamada Şam yönetimi de, Arap Birliği'nin ülkeyi krizden kurtarmaya yönelik planına uymamakla suçlandı.

Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye 6 ülke, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'ne barış planını uygulanmaya koyması için Şam'a baskı yapma ve bunun için gerekli önemleri alma çağrısında bulundu.

SUUDİ ARABİSTAN TEPKİLİ

Suudi Arabistan önceki gün gözlemci heyetindeki misyonunu geri çektiğini açıklamıştı.

Gözlemci heyetinin Suriye'deki çalışmalarına tepki gösteren muhalifler, heyetin ülkedeki şiddeti ve akan kanı durduramadığını ileri sürüyorlar.

Arap Birliği dışişleri bakanları önceki gün yaptıkları toplantıda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yetkilerini yardımcısına devrederek ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısı yapmıştı.

Arap Birliği'nin, Esad'ın yetkilerinin devredilmesi, erken seçim yapılması ve ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısına Suriye yönetimi "ret" cevabı vermişti.

İNGİLTERE'DEN BASKI TALEBİ

İngiltere Arap Birliği'ne, Şam'daki şiddete son verilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) baskı yapması çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Arap Birliği'ni Rusya ve Çin'in Suriye ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'nden karar çıkarılmasına itirazlarını geri çekmeleri konusunda ikna etmesi gerektiğini söyledi. Hague, Arap Birliği'nin Suriye'deki durumu BM'ye anlatması gerektiğini ve Güvenlik Konseyi'ni "hayatların kurtarılması için uygun bir anlaşmaya varılması için ikna etmesi gerektiğini" ifade etti.

İngiltere ve Avrupalı müttefikleri Suriye'ye ilişkin bu ülkeye yaptırımları da içeren bir karar tasarısını BMGK'ya geçen Ekim ayında sunmuş ancak bu tasarı Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.