BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye komşu ülkeler Cenevre'de mülteci krizini görüşecek

Suriye'den komşu ülkelere sığınan mültecilerle ilgili krizi ele almak üzere Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak dışişleri bakanları bugün Cenevre'de bir araya geliyor.

Abone ol

Suriye'den komşu ülkelere sığınan mültecilerle ilgili krizi ele almak üzere Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak dışişleri bakanları bugün Cenevre'de bir araya geliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), mevcut mülteci krizinin Suriye'ye komşu ülkeler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu, bölgenin istikrarını tehdit ettiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler, dün, iki milyonu aşkın Suriyelinin mülteci konumunda olduğunu, son üç ayda evlerini terk etmek zorunda kalanların yarım milyona ulaştığını duyurmuştu.

Cenevre'de bulunan BBC muhabiri Imogen Foulkes, Suriye'ye komşu ülkelerin şimdiye dek oldukça cömert bir tutum izlediklerini söylüyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı 400 bini aşmış durumda.

Nüfusu sadece 4 milyon olan ve istikrarsızlıkla boğuşan Lübnan'a sığınan mülteci sayısı ise 750 bin civarında.

Su kaynakları kendi nüfusuna kılpayı yeten Ürdün de yarım milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Siyasi istikrarsızlık ve çatışmaların hüküm sürdüğü Irak'ta da 170 bin mülteci var ve sayıları her geçen gün artıyor.

Suriyeli mültecilere kapılarını açan dört ülkenin tümünün artan yükün altından kalkmakta zorlandıkları belirtiliyor.

Dışişleri bakanlarının Cenevre'deki toplantısında Suriye'yle sınırı olmayan zengin ve kalkınmış ülkelerin de desteğinin alınması umuluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise durum ne kadar kötüye giderse gitsin Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ın mültecilere kapılarını kapamamasını garantilemek istiyor.

En büyük göç

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, dün dünyada en fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı ülkenin Suriye olduğunu belirtmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BBC'ye yaptığı açıklamada, mülteci sayısının bu yıl sonuna dek 3 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler'in 2012 verilerine göre Suriye'de 21,1 milyon kişi yaşıyor.

Suriye'deki iç savaş sırasında en az 7 milyon kişinin, yani ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı yerleri terk etmek durumunda kaldığı tahmin ediliyor. UNHCR, bunun 4 milyon kadarının ülke sınırları içinde göç ettiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Suriye'den kaçanların yarısını çocukların oluşturduğunu kaydediyor.

Bu çocukların dörtte üçü de .

Son 20 yılın en büyük mülteci krizlerinden birinin yaşandığını söyleyen BM, 1994'teki Ruanda soykırımından bu yana bu denli sayıda insanın göç ettiğine tanık olunmadığını vurguluyor.