BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye kara mayınları suçlaması

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch Suriye'yi Lübnan ve Türkiye sınırları yakınında çatışmalardan kaçanların kullanabileceği yollara mayın döşemekle suçluyor.

Abone ol

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch Suriye'nin Lübnan ve Türkiye sınırları yakınında çatışmalardan kaçanların kullanabileceği yollara mayın döşediğini bildiriyor.

New York merkezli grup çok sayıda farklı görgü tanığı ve mayın temizleme ekibinden aynı yönde haberler aldığını kaydederken bazı patlama ve yaralanma haberleri de geliyor.

Birleşmiş Milletler'in Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan bugün barış girişiminin son ayağını oluşturan Türkiye'de Suriye muhalefetinden temsilcilerle görüşecek.

BM Suriye'de bir yıldır devam eden hükümet karşıtı gösteriler ve çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının 8bini aştığını, ölenlerden bir çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söylüyor.

Human Rights Watch Suriye hükümetine derhal kara mayını döşeme faaliyetlerine son verme çağrısı yaptı ve mayınların askeri bir amaca hizmet etmediğini, yıllar boyunca sivilleri öldürülüp sakatlamaya devam edeceğini söyledi.

Örgüt, 28 yaşındaSuriye ordusundan ayrılma bir mayın uzmanının, ekibiyle birlikte Türkiye'ye kaçış yolu üzerinde bulunan Hasaniye bölgesinde Mart ayı başlarında 300 civarında mayın temizlediği yolundaki ifadelerini aktarıyor.

'Vicdansızlık'

Humus'un Baba Amr bölgesine yönelik saldırıda yaralanan bir yakınına yardım etmeye çalışırken 15 yaşında bir erkek çocuğunun mayın patlamasıyla bacağını kaybedişi, tanık ifadelerinden aktarılan olaylardan biri.

Yaralı çocuğun "Mayın patladığında Lübnan sınırına sadece 50-60 metre kalmıştı. Yardıma çalıştığım arkadaşım öldü" dediği aktarılıyor.

Human Rights Watch'dan Steve Goose "Kara mayınlarının kullanılması ne şekilde olursa olsun vicdansızlıktır. Hiç bir ülkenin, hiç bir yerde, hiç bir amaçla ayrım gözetmeden öldüren bu silahları kullanmaya kesinlikle hiç bir meşru gerekçesi olamaz" diye konuştu.

Kara mayınlarının üretimi, kullanımı ya da depolanmasını yasaklayan 1997 tarihli Ottowa Anlaşmasını imzalayan 159 ülke arasında bulunmayan Suriye hükümetinden suçlamalarla ilgili bir açıklama gelmedi.

Human Rights Watch'a göre Suriye'nin elindeki kara mayını stoku ve bunları nereden aldığı ve özellikle konusunda kesin bilgiler yok ama çoğunun, kimisi Sovyet döneminden kalma Rus yapımı PMN-2 antipersonel mayınları ya da TMN-46 tank ve araçsavar mayınlar olduğu sanılıyor.

Suriye ordusunun mayın döşediği yolundaki haberler ilk olarak geçen Kasım ayında gelmeye başlamış aynı günlerde bir hükümet yetkilisi Associated Press ajansına, "Suriye sınırlarını denetlemek amacıyla mayın döşemek de dahil bir çok önlem almıştır" demişti.