BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye haddini bildirelim mi?

Türk savaş uçağının Suriye'de düşürülmesi şoke etti. Büyük yankı uyandıran olayı Uzmanlar, değerlendirdi.

Abone ol

Suriye Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağı düşürdü. Karasularını ihlal etse bile diğer ülkenin uçağı düşürmesi sık rastlanan bir olay değil. Bu olaydan sonra Türkiye ne yapmalı?
Şam ile köprüler tamamen atılacak mı?
Dahası...
Türkiye için (son dönemin moda deyimiyle) Beşar Esad'a "oğlum bak git" deme vakti mi geldi.

Habertürk televizyonuna konuşan konuşan uzmanlar neler dedi? İşte ilk görüşler:

Emekli Büyükelçi İnal Batu: Komşuların hepsi düşman oldu

Giderek gerginleşen ilişkilere tehlikeli bir halka daha eklenmiş oldu. Beliydi zaten. İran'dan başlayarak İsrail'e kadar koca coğrafyada düşman ülke gözüken bir Türkiye var son aylarda. Kendi karasularını ihlal etmiş olsa bile uçak bunun düşürülmesi düşmanca bir tavırdır.

Star gazetesi yazarı Nasuhi Göngör: Orada yanan ateş her yeri sarar

Ben herhangi bir şekilde bu süreçte Suriye'nin yaptığı bu işin cevapsız kalacağını düşünenlerden değilim. Ama öyle bir kritik aşamadayız ki Suriye ile yaşanan kriz sadece Türkiye'yi ilgilendiren kriz değil. Bölgesel ve uluslararası boyutları olan bir kriz. Orada yanan ateşin bölgede nelere yol açabileceği konusunda hepimizin fikri var.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Suriye cevap vermek mecburiyetinde

Sükunet içinde olmalıyız. Tahrik edici olmamalıyız. Konu üzerinde çalışmalar yapılıyor. Arama çalışmaları 5 helikopter ve gemilerle devam ediyor. Suriye de arama çalışmalarına yardımcı oluyor. Suriye uçağın niçin düşürüldüğü sorusuna umarım cevap verecektir, cevap vermek mecburiyetindedir

Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Metehan Demir: Gaza gelmeyelim

Normalde iki ülkeyi karşı karşıya getirebilecek kadar ciddi bir durum. Ama 'olay aydınlanıncaya kadar' denmesi Suriye'nin bu işi istemeden, başka bir şey sanarak mı yaptığı sorusunu da akla getiriyor. Bence herşey şimdi başlıyor. Türkiye çok ısınmış durumda, Türkiye'nin bu tip şeylerde gaza gelmemesi, çok ama çok sakin olması lazım. Suriye ile Türkiye'yi karşı karşıya getirmek isteyen başka bir güçte olabilir, bunlara sakince bakmak lazım."

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi İdris Bal: Hiçbir şekilde açıklanamaz

Uluslararası diplomaside savaş tabi ki bir araçtır. En son araçtır. Ama şunu unutmamak lazım. Bu aracı yeri geldiğinde kullanmanız gerekir. Aynı zamanda meşrudur bu. Yeri şartlar geldiğinde. Ama şunu unutmamak lazım. Sizin eğitime sağlığa, ulaştırmaya, teknoloji geliştirmeye harcayacağınız parayı, kaynağı, siz savaşa harcayacamak zorunda kalırsınız.  Ciddi bedelleri vardır. Dolayısıyla bir taraftan bakarsanız Suriye'nin Türkiye'yi kışkırtacak adım atması intihar anlamına gelir. Hiçbir şekilde açıklanamaz.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin: Haklılık derecesi biraz aşağı düşebilir

Sağlıklı bir analiz yapabilmek için yanıtını muhakkak öğrenmemiz gereken sorular var. Bunların başında olayın nerede meydana geldiği sorusu geliyor. Olayın Suriye’nin ulusal  hava sahasının içinde mi yoksa dışında mı meydana geldiği büyük önem taşıyor. Çünkü her bir ihtimalin yaratacağı hukuki ve siyasi sonuçlar da farklılık gösterecektir.

Uluslararası hava sahasında meydana gelmesi halinde Türkiye kıyameti kopartabilir. Ama Suriye hava sahasının içinde olduysa yine kıyameti kopartırsınız ama teslim edelim ki, yapacağınız protestonun haklılık derecesi ve ona bağlı olarak şiddet derecesi de biraz aşağı düşer.

MHP Iğdır Milletvekili ve stratejist Sinan Ogan: Türkiye oldu bitti ile savaşa sokulabilir

Bu kadar tesadüf fazla. Türkiye bir savaşa sokulmak isteniyor. Hepimizi derinden yaralayan ve 'Suriye'ye haddini bildirelim' şeklindeki provokasyonla karşı karşıyayız. Türkiye bir oldu bitti ile savaşa sokulabilir.