BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,43
ALTIN 2.835,80
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye barış gücü planları

Birleşmiş Milletler ateşkes sağlanması halinde Suriye'de bir barış gücü gönderilmesine yönelik plan yapıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ateşkes sağlanması halinde Suriye'de bir barış gücü gönderilmesine yönelik plan yapıyor.

Birleşmiş Milletler taraflara Cuma günü başlayan Kurban Bayramı boyunca ateşkesme çağrısında bulundu.

Bu yıl başlarında Suriye'ye bir gözlem ekibi gönderilmiş ancak BM Güvenlik Konseyi, Ağustos ayında bölgedeki BM misyonunu tamamen çekme kararı almıştı.

Buna gerekçe olarak ülkedeki koşulların BBC görevlilerinin görevini yapmasına müsait olmaması gösterilmişti.

Ancak kurumun barış gücü operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Hervé Ladsous'a göre, Suriye'de durumun değişmesi halinde Güvenlik Konseyi kararı ile tekrar BM barış gücü bölgeye gidebilir.

BM Barış Gücü Operasyonları Dairesi adına basın toplantısı düzenleyen Ladsous, dünya üzerinde 16 ayrı bölgede görev yapan BM Barış Gücü misyonları hakkında genel bir değerlendirme yaptı.

Hervé Ladsous, konuşmasının Suriye ile ilgili bölümünde, BM Güvenlik Konseyi'nin de onaylaması ile bölgeye tekrar Barış Gücü birliği gönderilebileceğine dikkati çekti.

Ladsous, Suriye konusunda, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin barış çabalarına odaklandıklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler'deki BBC muhabiri Barbara Plett, bayrama kadar geçici bir ateşkesin bile sağlanması ihtimalinin düşük görüldüğünü bildiriyor.

Barış gücü'ne kimler katılabilir?

Geçtiğimiz günlerde, Birleşmiş Milletler temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin, Suriye'de 3000 askerlik bir barış gücü konuşlandırılmasını planladığı ileri sürülmüştü.

Brahimi'nin, geçtiğimiz haftalarda gelecekteki bir ateşkesi kontrol altında tutmak üzere Avrupalı birlikleri de kapsayacak bir barış gücü planları yaptığı söyleniyor.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği ortak elçisi olarak göreve gelen Cezayirli diplomatın barış gücüne hangi ülkelerin asker gönderebileceğini belirlemeye çalıştığı belirtiliyor.

Bir iddiaya göre, Brahimi hâlihazırda İsrail'in Lübnan sınırında güvenliği sağlamakla görevli 15 bin askerlik Unifil gücüne destek veren ülkeleri yokladı.

Unifil gücünde askeri bulunan İrlanda, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin, bir barış operasyonunda gerekli olacak altyapı ve saha bilgisine sahip oldukları belirtiliyor.

Ancak bazı uzmanlar Suriye'de Avrupalı askerlerin varlığının, hem İslamcılar hem de rejim yanlıları açısından, yeni bir saldırıyı fitillemesinden korkuyor.

Irak ve Afganistan'daki geçmiş müdahalelerinden dolayı İngiliz ve Amerikan güçlerinin, plana dâhil olma olasılığının düşük olduğu düşünülüyor.

Suriye'de şiddetlenerek devam eden savaşa rağmen, İngiliz hükümetinin en azından şimdilik Suriye'ye doğrudan askeri müdahale ihtimalini düşünmediği ileri sürülüyor.

İngiltere, Libya'nın aksine, Suriye'de açık seçik bir saflaşma olmadığını ve her iki tarafın da bölgesel güçlerce desteklendiğini vurguluyor.

Suriye'ye uluslarası güç gönderme kararının BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak Konsey'de Suriye konusundan derin bir görüş ayrılığı var.