BIST 9.934
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.019,31
HABER /  DÜNYA

Suriye'nin dostları Paris'te

''Suriye Halkının Dostları'', Fransa'nın başkenti Paris'te toplandı. Cenevre mutabakatındaki o ifadeyi herkes kendi penceresinden yorumladı.

Abone ol

100'den fazla ülkenin temsilcisinin ve Suriyeli muhalif grupların katıldığı toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor.

"Suriye Halkının Dostları" ilk kez bu yıl Şubat ayında Tunus'ta, ardından da Nisan ayında İstanbul'da toplanmıştı.

Paris'teki toplantıda, Suriye rejimine yönelik baskı ve yaptırımlar bir kez daha masaya yatırılacak.

Uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, 30 Haziran'da Cenevre'de yapılan Suriye toplantısında karara bağlanan "geçiş hükümeti kurulması" önerisi ve bu kapsamda Annan'ın 6 maddelik planının etkili bir şekilde uygulanması konusu da gündeme gelecek.

CENEVRE MUTABAKATI TARTIŞMASI

"Cenevre mutabakatı" olarak da bilinen toplantının sonuç deklarasyonunda geçiş hükümetiyle ilgili yer alan, "Geçiş hükümeti karşılıklı rızayı temel alacak biçimde oluşturulur; mevcut hükümet, muhalefet ve diğer grupların mensuplarını kapsayabilir" şeklindeki ifade farklı yorumlara neden olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kararla ilgili olarak, "Esed'in halen yönetimi bırakması gerekiyor" açıklamasını yaparken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kararların bu yönde bir anlam içermediğini belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Mutabakat, 'Suriye rejimi yerinde kalsın, Beşşar Esed gitmesin' diye bir şey demiyor" değerlendirmesini yapmaştı.

Suriye muhalefetindeki farklı gruplar genel olarak geçiş hükümetinde Esed'in ve diğer mevcut yöneticilerin de yer almasına tepki gösterirken, Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın, Cenevre kararlarını olumlu karşıladığını bildirmişti.

Paris'teki toplantıya ev sahipliğini yapan Fransa ise, Suriye'de geçiş hükümetine destek verdiğini belirterek, bu konunun BM Güvenlik Konseyi'nde takipçisi olacağını vurguluyor.

Şam yönetiminin güçlü destekçisi Rusya, Tunus ve İstanbul'da olduğu gibi Paris'teki toplantıya da katılmayacak. Çin de yine toplantıları boykot ediyor.

Toplantıda Batı ülkelerin, Rusya'ya Şam rejimine verdiği desteğe artık son vermesi çağrısında bulunması bekleniyor.