Arap Birliği, yaşanan şiddet olayları nedeniyle Suriye'yle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı. Birlik bununla da yetinmedi ve...
Abone olToplantıda diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararının yanısıra Suriye’ye barış gücü gönderilmesi de talep edildi.
Arap Birliği dışişleri bakanları, Suriye'yi ele almak üzere Kahire'de biraraya geldi.
Toplantıda, özellikle Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Suriye yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Toplantı sonunda Suriye’yle tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesine karar verildi.
BM İLE ORTAK BARIŞ GÜCÜ
Arap Birliği aynı zamanda, BM'ye Suriye için ortak barış gücü oluşturulması konusunda çağrıda bulundu.
Bu çağrıya Cezayir ve Lübnan'ın çekince koyduğu belirtildi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ve Birliğin Dönem Başkanı Katar'ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim Ettani sonuç bildirisini dağıtacak.
Ayrıca Tunus'un, Suriye'nin dostları konferansına evsahipliği yapma önerisi de Arap bakanlarca kabul edilirken, eski Ürdün Dışişleri Bakanı Abdullah Hatib, Suriye özel temsilciliğine atandı.
Suriye, Arap Birliği kararlarını reddetti
DETAYLAR DİĞER SAYFADA
[PAGE]
Suriye, Arap Birliği kararlarını reddetti
Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid El Muallim, Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının açıkladığı kararlar ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.
Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği basın toplantısında konuşan Muallim, Arap Birliği'nin aldığı kararları kesin bir dille reddettiklerini söyledi.Arap Birliği'nin aldığı kararları, "Dışarıda üzerine anlaştıkları yol haritası" olarak değerlendiren Suriye Dışişleri Bakanı, "Arap Birliği, bu kararları baştan kabul etmeyeceğimizi biliyorlardı. Çünkü bu içişlerine müdahale ve egemenliğimize dokunuyor. Bu karar bir şey ifade etmiyor. Suriye halkının iradesinden de uzaktır." dedi.
Arap Birliği'nin Suriye dosyasını BM'ye götürme girişimi ile ilgili bunun bekledikleri bir gelişme olduğunu aktardı. Muallim, "Bu önlerindeki üçüncü aşamaydı. Başka bir aşama kalmadı. Buda dış müdahaleye davettir. Bu son aşamadır. Konunun uluslararası taşınmasında siyasi yönü var. Ekonomik yönü var. Siyasi yönü ile ilgili olarak dünyada hiçbir güç Suriye halkına yapacağı seçimini dikte ettiremez. Ancak ekonomik olarak yaptırımların BM geçmesi de zor bir durumdur." değerlendirmesinde bulundu.
Sert ifadelerle Arap Birliği'ni eleştiren Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, "Utanmazsan istediğini yap" diyerek Arap Birliği'ne seslendi. Muallim, "Suriye halkını düşündüklerini söyleyerek ekonomik yaptırım kararı alıyorlar. Ardından Arap Birliği'ni kullanarak Birleşmiş Milletler'e yöneliyorlar. İnanıyorum ki Suriye'ye karşı ortaya koydukları bu yeni süreç, konunun uluslararası alana çekilmesi girişimidir. Onlar BM'nin destek vermesinden bahsediyorlar. Ancak, onlar Arap Birliği'nin bu rolü üstlenemeyeceğini bildikleri için BM'ye gitmek istediler." şeklinde konuştu.
Muallim, "İster New York, isterse Ay'a gitsinler. Biz onların bilet ücretlerini ödemedikten sonra bu onların işidir." diye ekledi.
Suriye yönetiminin Arap Birliği ile imzaladığı protokolün gereğini yerine getirdiğini verdiği örneklerle anlatan Muallim, "Arap Birliği gözlemcilerinin raporu, karar sahiplerini belli ki memnun etmedi. Bunun üzerine bu kararlara başvurdular. Halkımız yönetiminin etrafında kilitlenmiştir. Biz Suriye'de rüzgarın sarsmayacağı bir dağ gibiyiz" ifadelerini kullandı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BİR HAFTA GİBİ BİR SÜRÜDE REFERANDUM YAPILACAK
Konuşmasında ele aldıkları reformları değerlendiren Muallim, yaklaşık bir hafta içinde yeni anayasa için referandum yapılacağını söyledi. Muallim, yapılacak yeni anayasa için, "Onlara meydan okuyorum onların ülkelerinde böyle bir anayasa olsun" dedi.
MAYIS AYINDA SEÇİMLER YAPILACAK
Velid El Muallim ayrıca geniş bir hükümetin de kurulacağını söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, "Halkın geniş kısmını ve gençleri de kapsayacak bir hükümet olacak. Ayrıca özgür ve şeffaf parlamento seçimleri yapılacak. Tabi bu seçimde temsil edilecek siyasi partiler olacak. Önümüzdeki Mayıs içinde olacak, böylece yeni siyasi partilerin katılmasına olanak tanınacak. Aynı zamanda yeni bir anayasa da çıkmış olacak. Bu demokratik açılım Suriye'yi yenilenmiş bir ülke haline getirecek. Suriye'den demokrasi öğrenmek isteyene biz cimri davranmayacağız." diye konuştu.
ARABİSTAN PLANLARINA UYGUN DÜŞMEDİĞİ İÇİN GÖZLEMCİLERİNİ ÇEKTİ
Muallim Suudi Arabistan'ın gözlemcilerini çekme kararını, "Suudi Arabistan'ın aldığı kendi kararlarıdır. Vatandaşlarının Suriye'de ne olduğunu görmeleri onları korkutabilir. Onlar, Suudi Arabistanlı gözlemci kardeşlerimizin kendi planlarını uygun düşmeyen gerçekleri görmelerini istemiyorlar" şeklinde yorumladı.
Ülkedeki çözüm konusundaki bir soru üzerine Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, "Çözüm kesinlikle Arap Birliği'nin ortaya koyduğu çözüm değildir. Çözüm Suriye'nin çözümü olacaktır. Suriye halkının çıkarlarından ortaya çıkarak, referandum kararları ile ulusal bir diyalogla olacaktır. Suriye hükümeti de silahlı gruplara karşı gerekli adımı atması görevidir." diye konuştu.
RUSYA'NIN SURİYE'YE OLASI DIŞ MÜDAHALEYE ONAY VERMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Rusya'nın Suriye konusundaki tutumu ile ilgili konuşan Muallim, "Rusya'nın tutumu oldukça sıcak. Hiç kimse Suriye ile Rusya arasındaki ilişkilere şüphe düşüremez. Çünkü bu ilişkiler, tarihi ilişkiler her iki ülkenin çıkarına olan ilişkilerdir. Rusya'nın Suriye'nin içişlerine müdahaleye onay vermesi mümkün değildir. Bu kırmızı çizgidir." diyerek Rusya'nın desteğine işaret etti.
Son dönemde ülkede ölümlerin artması konusuna değinen Muallim, "Arap Birliği gözlemci heyeti ülkede bulunduğu bir ay içinde ölümler 3 kat arttı. Sebebi ise silahlı grupların gözlemcilerin bulunmasını fırsat olarak kullandı." diyerek konuşmasını tamamladı.