Mülteciler Alt Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün cevapladı.
Abone olTBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Mülteciler Alt Komisyonu, 3-5 Eylül tarihlerinde Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında, Apaydın'ın da aralarında bulunduğu Hatay'daki bazı kamplarda gerçekleştirdiği incelemeleri rapor haline getirdi. Rapora göre Suriyeli muhaliflerin kamplardan Suriye'ye geçerek savaşıp tekrar gelmeleri imkansız!
Komisyon Apaydın Konaklama Merkezi, Altınözü Tekel Konaklama Merkezi ve Yayladağı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Konaklama Merkezi'nde inceleme yaptı.
Rapora göre 103 bin 58 kişi Türkiye'ye giriş yaptı; bu kişilerden 25 bin 206'sı ülkesine geri döndü.
ASKERİ EĞİTİM YOK!
Hazırlanan raporda Suriyeli muhaliflerin Türkiye'de eğitildiği iddialarına da cevap verildi. Konaklama Merkezi'nin konum olarak Apaydın Köyü'ne 500 metre mesafede olduğu ve etrafında çiftçilerin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı tarlaların bulunduğu kaydedilen raporda, bu nedenle, konaklama merkezi içerisinde yapılacak silahlı bir eğitimin Apaydın Köyü sakinleri, 30 metre mesafedeki Hacıpaşa Beldesi yolunu kullananlar ve çiftçiler tarafından duyulmaması veya fark edilmemesinin imkansız olduğu vurgulandı.
Raporda, ''Özellikle Apaydın Köyü sakinleri tarafından evlerinin çatılarına, yüksek olan su deposu, minare gibi yerlere çıkılması halinde, merkez içerisinde yürütülen her türlü faaliyetin ve eylemin çıplak gözle dahi görülebilmesi ve izlenebilmesi mümkünken, teknolojik araçlarla bu Merkezin her an izlenmesi ve takip edilmesi çok daha kolay ve basittir. Konaklama merkezinde hiçbir şekilde eğitim verilmesi veya alınması olasılığı bulunmamaktadır'' görüşüne yer verildi.
"SURİYE'YE GİDİP SAVAŞMALARI İMKANSIZ"
Kampın, Suriye sınırına 5 kilometre, yolların takip edilmesi halinde ise 8 kilometre mesafede olduğu belirtilerek, bu kişilerin gece kamptan çıkarak Suriye tarafına geçmesi, sınırdan belirli bir uzaklıkta yaşanan savaşa katılması ve sabaha karşı tekrar kampa dönebilmesinin imkansız olduğu vurgulandı.
''Apaydın Konaklama Merkezinde askeri eğitim verildiği ve bu eğitimi alan sığınmacıların ise Suriye'ye geçerek oradaki birtakım faaliyetlere iştirak ettiği yönündeki iddialar fiziken ve mantıken mümkün değildir'' denilen raporda, kampta kalanların; kampta, hastanelerde ve sokakta karıştıkları olay sayısının sadece 157 olduğu, bu nedenle sığınmacıların bölgede asayişi bozucu davranışlarda bulundukları iddiasının abartılı bir iddia olduğu kaydedildi.