BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,48
ALTIN 3.004,04
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli mültecilere yardım çağrısı

BM'nin mültecilerden sorumlu birimi ve 30'dan fazla insani yardım kuruluşu, dünyanın dört bir yanından ülkeleri daha fazla Suriyeli mülteci kabul etmeye çağırdı.

Abone ol

BM'nin mültecilerden sorumlu birimi ve 30'dan fazla insani yardım kuruluşu, dünyanın dört bir yanından ülkeleri daha fazla Suriyeli mülteci kabul etmeye çağırdı.

BM tarafından Cenevre'de yapılan toplantıda zengin ülkelerden en az 130,000 Suriyeliyi barındırmaları isteniyor.

Bu sayı Suriye'deki çatışmalardan 2015 yılına dek kaçtığı tahmin edilenlerin sadece % 5'i kadar.

3,2 milyondan fazla Suriyeli şu anda mülteci olarak yaşıyor.

BM'nin gıda birimi de, 1 Aralık'ta askıya alınan, Suriyeli mülteciler için gıda programını yeniden başlattı.

Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır'da 1,7 milyon Suriyeliyi beslemeye yardımcı olan elektronik gıda kuponları sistemi, finansman açığı nedeniyle durdurulmuştu.

Ama Dünya Gıda Programı yetkilileri bir online bağış kampanyasıyla 80 milyon dolar sağladıktan sonra programın yenşden devreye sokulduğunu söyledi.

Mülteciler çok zor durumda

Geçen hafta Uluslararası Af Örgütü yayınladığı son Suriyeli mülteciler raporunda dünyanın zengin ülkelerinin çok az sayıda mülteciyi kabul ettiğini söylemişti.

Ülkedeki iç savaştan kaçan yaklaşık 3,8 milyon Suriyeli mülteciden sadece yüzde 1,7'sine küresel sığınma hakkı tanındığını ifade eden örgüt, aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu zengin ülkeleri Suriyeli mülteciler sorunu için yeteri kadar çaba harcamamakla eleştirdi.

Petrol zengini Körfez ülkelerinin yanı sıra, Rusya ve Çin'in de Suriyeli mültecilere yardım etmediği vurgulanan raporda, bu tablo "utanç verici" olarak tanımlanıyor.

Suriyeli mültecilerin yaşadığı insanlık dramına karşı küresel bir desteğin oluşmaması sonucu bu yükün başta Türkiye, Ürdün ve Lübnan olmak üzere Suriye'nin komşuları üzerine yıkıldığı da belirtilmiş.

Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana mültecilerin büyük kısmı Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'a kaçmışlardı.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda gelişmiş ülkelerin mültecilere yeteri kadar iltica hakkı tanımadığı ve bu muhtaç durumdaki insanları kendi ülkelerindeki imkanlardan mahrum bıraktığı söyleniyor.

Avrupa'nın da çok az sayıda Suriyeli mülteciyi kabul ettiği vurgulanan raporda bazı istatistikler de paylaşılmış.

Buna göre Almanya dışarıda tutulduğunda tüm Avrupa Birliği'nin ikamet izni verdiği Suriyeli mülteci sayısı toplam mültecilerin sadece yüzde 0,17'si.

Örgüte göre tüm bu kayıtsızlığı daha da kötü yapan şey Avrupa'da giderek artan göçmen karşıtlığıyla beraber muhtaç durumda olan insanlara karşı cephe alınması.