BIST 9.998
DOLAR 34,97
EURO 36,82
ALTIN 2.986,82
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler 'ulusal pakt' arayışında

Suriyeli muhalif grupların temsilcileri, Esad yönetimine karşı ortak hedefler ve strateji belirlenmesi amacıyla İstanbul'da toplanıyor.

Abone ol

Suriyeli muhalif gruplar, Beşar Esad yönetimine karşı strateji belirlemek amacıyla İstabnbul'da iki günlük bir toplantı düzenliyor.

Muhalif grupların çatı örgütü durumundaki Suriye Ulusal Konseyi'nin düzenlediği toplantıda amaç tüm grupların üzerinde uzlaşacağı bir hedefler listesi ve Beşar Esad yönetimine son vermeye yönelik bir 'ulusal pakt' oluşturmak.

Bu toplantı ayrıca 1 Nisan'da yine İstanbul'da 'Suriye'nin Dostları' adı altında düzenlenecek uluslararası eşgüdüm toplantılarına da hazırlık niteliğinde.

Eylül ayında İstanbul'da kurulan Suriye Ulusal Konseyi, ABD Avrupa Birliği ve pek çok ülke nezdinde tanınmasına rağmen, son haftalarda iç çekişmeler ve Suriye içinden sürgünde örgütlenen gruplara yönelen eleştiriler nedeniyle meşruiyeti baltalandı.

BBC Muhabiri Jonathan Head, bu nedenle hafta sonu başlayacak 'Suriye'nin Dostları' toplantısının öncelikli hedeflerinden birinin de muhalif bloğun itibarını güçlendirmek olduğunu belirtiyor.

Head, halen Esad yönetimine karşı fiilen mücadele eden pek çok Suriyeli'nin Konsey'i desteklemediğini, bunun da muhaliflere dış desteğin sınırlı olmasına özelikle de silah yardımı yapılmamasına yol açtığını kaydediyor.

Toplantı öncesinde Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı grupların iki rakip kanadının uzlaştığı haberleri ise umut verici bir adım olarak görülüyor.

Dün İstanbul'da toplanan Suriye Müslüman Kardeşler hareketi yetkililerinden Muhammed Riyad eş Şikfa da "Muhalefet partilerinin yüzde 90'ı 1 Nisan'da Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında birleşmiş olacak" dedi.

Şikfa, Suriye'de halkın beklentilerine cevap verebilen bir demokrasi, herkesin eşit olduğu bir hukuk, halkın ezilmediği, çağdaş ve medeni bir devlet istediklerini söyledi.

Türkiye ve ABD'den yardım kararı

Bu arada Güney Kore'nin Seul kentinde görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın muhalefete 'ölümcül olmayan' yardım sağlanması konusunda uzlaştıklarını ilan etmesi de bir diğer önemli gelişme.

'Ölümcül olmayan' yardım, silah olmasa da çatışma ortamında da kullanılabilecek çeşitli lojistik gereçleri de içerebilecek bir tanım.

Rusya dışişleri bakanlığı ise bu açıklamaya tepki göstererek, bu şekilde bir desteği 'kabul edilemez' diye niteledi.

Ancak 1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak ve pek çok ülkeden üst düzey devlet yetkilisinin de katılacağı toplantıda bu karar resmen benimsenebilir.

Bu arada Suriyeli muhalif kaynaklar ülkede süregiden çatışmalar sırasında Pazar günü 18'i sivil 30 kişinin daha öldüğünü öne sürdü.

Çatışmaların Humus, Hama, Dera ve İdlib'de yoğunlaştığı, Şam'ın bazı dış mahallelerinde de olaylar çıktığı bildiriliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, yönetime bağlı birliklerin isyancıların saldırılarından korunmak için sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını duyurdu.

Suriye'de geçen yıl başlayan çatışmalar sırasında şimdiye dek sekiz bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

200 bin kişi iç göç yaşarken, 30 binden fazla kişi de ülkeyi terketti. Türkiye'deki kamplara sığınanların sayısı 17 bine yaklaşıyor.