Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Beşir Atalay gündemdeki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminden çözüm sürecine, Irak'taki Türkmenlerin durumundan Gazze'ye yapılacak yardımlara kadar birçok konuda açıklama yapan Beşir Atalay, Suriyeliler için de valiliklere talimat gönderildiğini duyurdu.
İşte Atalay'ın toplantıda yaptığı açıklamadan satır başları:
Lanetlenmiş İsrail bayram günü katliam yaptı. Bütün gönlümle lanetliyorum İsrail’i. Almanya’nın falan hangi tavrı takındığını İsrail’e siz de görüyorsunuz haberlerde maalesef. Mutlaka Gazze’ye yardımların gitmesi, ateşkesin içinde bunun da olmasını istiyoruz.
Mısır’ın sınırı kapatması en önemli sebeplerden biridir. Yardımlarımızı çeşitli şekillerde ulaştırma çabası içindeyiz. Bulabildiğimiz bütün kanalları kullanıyoruz. Gıda, ilaç konusunda yardımlarımız var. Ateşkesten sonra insani yardımların ulaşması biraz daha hızlanabilir umuyorum. Şu anda Gazze’de 7 bin kişi yaralı. Bu çağda bu yılda bunlar oluyor.
KAMPLARDAKİ SURİYELİLER
Şu anda kamplarımızda 220 bin kişi kalıyor. Halen 30 bin kişilik kapasite var. Bu kamplar iyi şartlardadır. Hele konteynırlar ev gibidir. Çadır kentlerde bu tür imkanlar genel yerlerde sağlanıyor.
Büyük bir harcamamız da oldu. 2 milyar 134 milyon 599 bin TL harcamamız oldu. İnsani yardım, uluslararası teknik yardım hesaplamalarıyla daha yüksek rakam.
Kamp dışında kalan nüfus, 1 milyon 104 bin kişi AFAD’ın elindeki veri.
SURİYELİ DİLENCİLER İÇİN VALİLERE TALİMAT VERDİK
Büyük kısmı Türkçe öğreniyor. Kamp dışında kalanlar İstanbul’da falan dernek kurdu. Organize oluyorlar.
Bazen tabi bir iki şehrimizde tahrikler oldu. Biraz imkanla geldilerse bile süre uzayınca imkanlar tükendi. O yüzden dilencilik falan gibi görüntüler çıkıyor. Valilere talimat verdik. Kamplarımızda boş yerimiz var. Yeni kamplar oluşturmak için yer arıyoruz. Şehir içlerinde o tür görüntüleri arzu etmiyoruz.
SORULAR
SORU: Çadırkentin kapsamı ne olacak?
Yaklaşık 20 bin civarında çadır intikal ettirdik. Daha küçük gruplar halinde kurdular. Sincari’de büyük kampı kuracaktık. Biraz daha kuzeye Dohuk tarafına kaydırılmış oldu. Heyet orada. Yönetimini Türkmenlere verme kararındayız. İlk etapta 20 bin kişilik kamp. Bir hafta içinde kurulacağını zannediyorum. Konteynır kent 2 aylık süre alabiliyor.
SORU: İstihdam konusunda kayıt dışılıktan dolayı iddialar var. Dışarda olan Suriyelilerin ne kadarı kamplara alınabilir?
30 bin kişilik kapasite var mevcut kamplarda. Malatya kampında 2 bin 500 kişilik boş yer vardı. Ama bir iki yerde arazi tespitinde. Antep ve Mardin’de 2 kamp daha kurulması için. Kampların nüfusu da fazla olsun istemiyoruz. İstihdamla ilgili bizde de bazı bilgiler var. Süre uzadıkça… Bazı yerlerden talep de oluyor. Şu ana kadar hükümetin kararı olmadı. Toplu ya da kısım kısım çalışma izni verilmesi için çalışma olmadı. Çalışma Bakanlığımız boş durmuyor ama ortaya çıkmış bir kararımız yok
SORU: IŞİD’in kaçırdığı rehinelerle ilgili pazarlık yorumları var?
Pazarlık diye bir şey kabul etmiyoruz. Dışişleri’nin bilgilendirmesi daha uygun.
SORU: Gazze’de ateşkesin sağlanmasının ardından Mısır ya da İsrail’le insani yardımların ulaşması için temas kuracak mısınız?
Kızılay’ınki BM üzerinden gitmedi. Kanallar bulundu. Siyasi çözüm ateşkes konusunda Dışişleri’nin her ülke ile irtibatları kuruldu. BU ateşkesin içinde hızlı şekilde Gazze’ye yardımların gitmesi gündemde.
SORU: İnternette dolaşan videolar var. Türkmenlere yardım için bazı Türk vatandaşların IŞİD’le savaşmaya gittiğine dair...
Benim elimde böyle bir bilgi yok.
SORU: Çözüm süreciyle ilgili yol haritası ne zaman açıklanır?
Ramazan ayında en yoğun çalışmamız güvenlik ve bu işle ilgili ekibimizle sahurlara kadar çalıştığımız konu çözüm süreciydi. Meclis’te çerçeve yasanın çıkması bu konudaki en ileri adımlardan biri. Bu yasaya ana muhalefet patisinin de destek vermesi, Meclis’ten yüzde 80 destekle çıktı. Bu bizi sevindirdi. Madde sayısı az. 6 madde ama 2’si yürürlük maddesi. Çok kapsamlı bir yasa. Yapılabilecek her şey onun içinde. Bu yasanın şemsiyesi altında yol haritası çalışıyoruz. Yol haritamız bitmedi. Çalışılıyor.
ŞEHİT CENAZESİ GELMİYOR, NEMALARI KESİLİYOR
Yeni yol haritası daha somutluk, netlik taşıyacak. Kesin zamanları olacak. Periyodu belli olacak. Bundan sonraki süreçte önümüzü daha rahat göreceğiz. Dün biz Van ve Mardin’deydik. Oralarda bir bayram havası var. Bize çok iş düşüyor. İyi çalışmamız gerekiyor. Bu konuda rahatsız olanlar var. Bahçeli’yi çok andık ama bizim bu politikamızı çok eleştiriyor. Bizler hainiz onlara göre. Tabii tarih kimin hazin olduğunu yazacak. Türkiye kendi politikaları ile süreç yürütüyor. Bahçeli’yi de anlıyorum. Şehit cenazesi gelmiyor. Nemaları kesiliyor. Herkese daha fazla iş düşüyor. Türkiye’de 2 yıldır süren huzur ortamını sürekli hale getirmemiz lazım. Gecikmeyecek. Yaz dönemi yol haritamızı bitireceğiz.
SORU: Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması...
Yaklaşık 100 bin civarında oy kullanılmış. Randevu sayıları düşük. Randevu sistemi konulduğu için yurtdışındaki vatandaşların olduğu yerde değil diplomatik temsilciliklerin olduğu yerde sandıklar var. Randevu sistemi de olunca caydırıcı rol oynuyor. Oy kullanma vatandaşlık şeyi olarak yurtdışındakiler ilk defa oy kullanacağı için heyecan ama randevu sistemi olunca iyi yürümeme durumu var. Randevu sistemi de yasaya konmuş. Biz vatandaşları teşvik edici açıklama yapıyoruz. İlk defa olduğu için bu konuda dağınıklık var. Bundan sonra diğer seçimler için yasalar gözden geçirilir.
SORU: Erdoğan ilk turda geçmeyi planlıyordu. Yurtdışındaki oylar bunda etkili olur deniyordu...
Biz ilk turda geçeriz. Şu ana kadar birbiri ile çelişen veri yok. Biz birinci turda bu seçim biter. Bitsin. Türkiye bu seçim atmosferinden bir an önce çıksın. Yeni hükümet kurulacak, yeni genel başkan seçilecek. Var gücümüzle çalışıyoruz. Bu rakip adaylarla mesafe alınmıyor. Çatı adayın falan ilk başladığı zamana göre düşük onu da söyleyeyim.