BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,70
ALTIN 2.963,86
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli çocukların dramı tartışılıyor

İngiliz yardım kuruluşu Save the Children Suriye'de çocukların işkenceye maruz kaldığını söylüyor.

Abone ol

İngiliz yardım kuruluşu Save the Children tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Suriye'de çocuklar işkence, hapis ve kaçırma eylemlerine maruz kalıyor.

Yardım kuruluşu bu olayların daha iyi belgelenmesi çağrısında bulunuyor.

Suriyeli mülteci çocukların tanıklaıklarına dayanarak hazırlanan raporda Birleşmiş Milletler'den sahadaki varlığını güçlendirmesi isteniyor.

Konuşulan hemen her çocuğun ailesinden birilerinin öldürülmesime tanık olduğu da kaydediliyor.

Rapor Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun açılışında yayınlandı.

Bunun öncesinde, Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye'de durumun kötü ve giderek kötüleşen bir hal aldığını söyledi.

Brahimi, ilk Şam ziyareti ardından bilgilendirdiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine, mahkumların sistemli bir şekilde işkence gördüğünü, insanların devlet hastanelerine gitmeye korktuğunu söyledi.

Brahimi, Beşar Esad yönetiminin, ayaklanmanın, yabancı beş bin savaşçının devreye sokularak uygulandığı bir komplo planı olduğuna inandığını söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yürüten Alman temsilci, BM'deki süreçteki tıkanmaya rağmen, Suriye'de çatışmaların siyasi yollardan çözülmesi gerekliliğinin hala ortada olduğunu söyledi.

Çatışmalar şiddetleniyor

Muhalifler, Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te ellerinde tutukları bölgelerin hükümet güçleri tarafından bombaladığını öne sürüyor.

Halep Kalesi'nin yakınlarında bulunan Maadi ilçesi merkezine yapılan bombalama sonucunda aynı aileden üç çocuğun da aralarında bulunduğu sekiz kişinin öldüğü bildiriliyor.

Gece boyunca çeşitli bölgelerde isyancılarla birlikler arasında çatışmalar yaşandı.

Haber, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi vermesinin hemen öncesinde geldi; Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve kimi muhalif isimlerle görüşmeler yapmıştı.

BM kayıtlarına göre, Mart 2011'de hükümet karşıtı ayaklanmaların başlamasından bu yana Suriye'de 20 binden fazla kişi öldü.
Ateşkes çağrısı

Muhalif bir örgütleme olan Yerel Koordinasyon Komiteleri dünkü çatışmalarda 13'ü Halep'te olmak üzere toplan 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, batıdaki Cemiliye, Bostan El Kasr, Furkan ve Zebadiye kentlerinde de çatışmaların alevlendiğini iddia ediyor.

Örgüt, ordunun Marcah ve Tarık El Bab'de bulunan isyancıların konuşlandığı noktaları bombaladığını söylüyor.