BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den toplanan kimyasallar imha edildi

Uluslararası Kimyasal Silahlar gözlemcisi, Suriye'den toplanan ve sarin gazı üretiminde kullanılan kimyasalların imha edildiğini açıkladı. 580 ton kimyasalın, Akdeniz'deki bir gemide etkisiz hale getirildi.

Abone ol

Uluslararası Kimyasal Silahlar gözlemcisi, Suriye'den toplanan ve sarin gazı üretiminde kullanılan kimyasalların imha edildiğini açıkladı.

580 ton kimyasalın, Akdeniz'deki bir gemide yer alan ve ABD tarafından özel olarak üretilen tesislerde etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü de konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve gemideki ekibin 22 ton "sülfür hardal"ı etkisiz hale getirmek için çalışmaya başladığını söyledi.

Örgütün Genel Başkanı Ahmet Üzümcü, dün imhaya ilişkin son durumu açıklamıştı.

Etkisiz hale getirilme işleminde, kimyasallar öncelikle iki hidroliz sistemden geçiyor. Öncelikle temiz suyla karıştırılan kimyasallar, ardından kaynatılıyor ve toksik atıklardan arındırılıyor.

Kalan sülfür hardal kimyasalları da etkisiz hale getirikdikten sonra, kalan atıklar Finlandiya ve Almanya'ya götürülecek ve oradaki atık tesislerine teslim edilecek.

Anlaşmanın bir parçası

Kimyasalların yok edilmesi, Rusya ve ABD arasında, Suriye'deki askeri teçhizatın tasfiyesine ilişkin anlaşmanın bir parçasıydı.

Geçen yıl 21 Ağustos'ta, Suriye rejimi Şam yakınlarındaki tarım bölgesi Guta'ya sarin gazıyla saldırmıştı ve yüzlerce insan ölmüştü.

Bu saldırı üzerine Rusya ve ABD, söz konusu anlaşmayı yapmışlardı.

BM: Klorin, silah olarak kullanılıyor olabilir

Kimyasalların yok edilmesi süreci devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM), Esad güçlerinin klorini silah olarak kullandığına dair endişelerini dile getirdi.

Suriye'yle yapılan kimyasal silahlar anlaşmasında klorin, kimyasal silahta kullanılabilecek madde olarak yer almıyor.

Bu nedenle Suriye'deki rejim güçleri, ellerindeki klorini imha için teslim etmedi.

Ancak Kimyasal Silahlar Anlaşması'na göre klorinin silah olarak kullanılması yasak.

Yüksek dozda klorine maruz kalındığında, akciğerler olumsuz etkileniyor ve ölüme neden olabiliyor.

Esad hükümeti klorin kullandığı iddialarını reddediyor ancak Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, klorinin sistematik olarak kullanıldığına dair deliller olduğunu açıklamıştı.