BIST 9.865
DOLAR 35,07
EURO 36,61
ALTIN 2.952,27
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den son haber geldi Dabık IŞİD'ten alındı

SURİYE Halep'e bağlı Dabık Köyü hakkında son dakika haber geldi. TSK tarafından desteklenen ÖSO, Dabık Köyü ve Soran beldesini IŞİD'ten geri aldı. Peki Dabık neden önemli?

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun Dabık köyü ve Soran beldesini IŞİD'den aldığı son dakika haberi olarak geçti. Peki Dabık nerede? Dabık neden bu kadar önemli? İşte Dabık hakkında bilmeniz gereken detaylar...

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından aldığı bilgiye göre, ülkenin kuzeyindeki Halep ilinin Soran beldesi ve Dabık köyü, terör örgütü IŞİD militanlarından temizlendi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında desteklediği ÖSO güçleri, Azez-Cerablus hattında bugün ele geçirilen yeni bölgelerde terör örgütünün yoğun biçimde kullandığı bomba düzeneklerini etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

IŞİD DABIK'TA BAKIN NE OLACAĞINA İNANIYOR!

Güvenlik kaynakları, yaptıkları açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında en zorlu safhanın tamamlandığını, harekatın devam edeceğini bildirdi. IŞİD'İn bir yayın organına adını veren Dabık, örgüt için sembolik öneme sahip. Örgüt, Dabık'ta "Müslüman olmadığına inandığı güçler"le yapacağı savaşla "kıyamet"in başlayacağına inanıyor.

Öte yandan örgüt, internette yayınladığı bir dergisinde önceki gün, elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin, "Beklediğimiz Büyük Dabık Savaşı bu değil" şeklindeki ifadelerine yer vermişti. 

DABIK NEDEN ÖNEMLİ?

Dabık küçük bir yerleşim birimi, ancak önemi büyük. Bu sebeple de terör örgütü IŞİD ile yoğun çatışmalara sahne olabileceği belirtiliyor. Dabık'ın önemi coğrafi konumundan çok İslam inanç dünyasındaki yerine, tarihi ve terör örgütü IŞİD açısından ayrıca ideolojik konumuna bağlı.

DABIK NEREDE ? : Dabık Suriye'nin kuzey batısında Halep iline bağlı Azaz ilçesinde bir kasaba. Diğer adı Mercidabık'tır. Nüfusu 5.000'dir ve çok sayıda Türkmen barındırmaktadır.  2014 yılının Ağustos ayında IŞİD, Süleyman bin Abdülmelik türbesini yok ederek kasabayı ele geçirmiştir.

KIYAMET SAVAŞININ MEKANI

Hadislere göre Mehdi komutasındaki İslam ordularıyla Deccal komutasındaki "Romalı" yani batıdan (Amikiye, Hatay tarafından) gelecek gayrımüslim orduları Dabık'ta çarpışacaklar. Yani Dabık 3 büyük dinde de yer alan 'Kıyamet savaşının' mekanı olarak görülüyor. Hıristiyanlar buna Armageddon ismini verirken İslam dünyasında ise bu savaş Melhame-i Kübra olarak geçiyor.

Terör örgütü IŞİD'in yayın organının adının Dabık koyulması rastlantı değil. Örgütün en fanatik militanlarının başka bir yerde değil de Dabık savaşında "şehit" sayılmak için burada yapılan yığınağa katıldıkları yolunda değerlendirmeler var.

DABIK'IN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Dabık'ın Türkiye tarihi ve Türk-Arap ilişkileri bakımından da önemi var. Arap coğrafyasını Türklere açan, 24 Ağustos 1516 günü (Suriye harekatının Cerablus ile başladığı günden tam 500 yıl önce) Memlük Sultanı Kansu Gavri'yi tam burada, Dabık'da yenen Yavuz Sultan Selim olmuştu. Merci Dabık, Dabık Çayırı, ya da Dabık Ovası demek. Mercidabık sonrasında Hilafet Türklerin, Osmanlı Hanedanının eline geçmişti.

IŞİD İÇİN DABIK'IN ANLAMI

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (ODE) ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar, Dabık'ın önemini şöyle anlatıyor:

"Dâbık’ın tarihsel ve sembolik iki önemi var. Birincisi, Osmanlıların Arap topraklarındaki 400 yıllık idaresinin başlangıç noktası. Yavuz Sultan Selim 1516’da bu bölgede Memlükler’e karşı Merc-i Dâbık (Dâbık Ovası) Savaşı’nı kazanarak önce Suriye, ardından Mısır ile Arabistan yarımadasını hâkimiyeti altına aldı. Geçenlerde bu savaşın 500. yıldönümüydü. TSK’nın Suriye’de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı da bu sembolizme uygun bir şekilde zaferin kazanıldığı gün olan 24 Ağustos’ta başlatıldı.

İkincisi ise DEAŞ, hadisle Dabık ile Amik ovası arasında büyük savaşın yaşanacağına inanıyor ve yayınladığı dergilerinden birine ’Dabık’ kendi haber ajansına ise ’Amaq’ adını verdi. DEAŞ yine yaşanacağını düşündüğü büyük savaşın ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesine rağmen fethedilmediğine inandığı İstanbul’un eski ismi olan ’Konstantiniyye’ adını da bir başka dergisine taşıdı. DEAŞ son olarak yayına çıkardığı İngilizce dergisine ise, Müslümanlar ile büyük savaşa gireceğine inandığı için ‘Roma’ anlamına gelen 'Rumiyah’ adını verdi. Böylece DEAŞ kendisi için şifre kabul ettiği isimleri tüm mensuplarına empoze etme yolunu yayın organlarına vermeyi tercih etti.

Öyle ki, DEAŞ yayın organlarında da sık sık büyük savaşı anlatıp, kıyamet öncesi kendilerinin oluşturduğunu öne sürdüğü İslam ordusunun dünyayı fethededeceğine inanıyor."