BIST 9.627
DOLAR 34,69
EURO 36,65
ALTIN 2.967,15
HABER /  DÜNYA

Suriye'den arabuluculuk teklifi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye ile Ermenistan arasında arabuluculuk teklifinde bulundu.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ülkesinin Türkiye ile Ermenistan ile iyi ilişkilerinin bulunduğunu belirterek, Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için bir rol üslenmeye kararlı olduklarını söyledi. Bugün Şam'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşen Esad, Ermenistan ve Türkiye arasındaki sorunların giderilmesi için karşılıklı güvene dayalı diyalogun önemli olduğunun altını çizdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın davetlisi olarak bugün Şam'a geldi. Sarkisyan, Esad tarafından resmi törenle karşılandı. Resmi karşılama törenin ardından heyetlerarası görüşmeler yapıldı. Daha sonra Esad ve Sarkisyan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk olarak konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad, Sarkisyan ile iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sarı Ortadoğu ve Kafkasya bölgesindeki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. "Her gün barış yerine savaş tehditleri alıyoruz." diyen Esad, İsrail'in barış çağrıları karşısında yeni yerleşim yerleri açmasını tehlikeli sonuçlar doğurur uyarısında bulundu. Sarkisyan ile Kafkasya'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydeden Esad, Ermenistan ve Türkiye arasındaki sorunların giderilmesi için karşılıklı güvene dayalı diyalogun önemli olduğunun altını çizdi.

SURİYE, ERMENİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ İÇİN ROL ALMAYA HAZIR

Esad konuşmasında Sarkisyan'ın Türkiye ile ilişkileri geliştirme girişimini cesur ve ileri görüşlü bir karar olarak nitelendirerek, Türkiye ile Ermenistan arasında bölgenin istikrar ve güvenine hizmet edecek normal ilişkilerin sağlanması için Suriye'nin rol alma konusundaki kararlılığını yineledi. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler konusunda sorulan bir soru üzerine Esad, "Ben Erivan'ı ziyaretimde Sarkisyan'dan ilişkilerin normalleşmesi konusundaki fikirlerini aldım. Bizim Ermenistan ve Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Türkiye ile hızla gelişen ilişkilerimiz bulunuyor. Biz sorun ne kadar zor olsa da ilk olarak onun sahipleri onun komşuları ikici olarak komşularının eliyle çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü geçmiş olaylar ve yüzyıllar gösterdi ki; yabancı müdahaleler sorunların çözümünü daha da güçleştirmiştir. Sonuç olarak bir çözüm getirmemiştir." şeklinde cevaplandırdı.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürecin kendisinin Erivan'ı ziyaret ettiği durumda olmadığına dikkat çeken Esad, "Sayın Sarkisyan ile bu konuda detaylı bir şekilde konuştuk. Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreç tabii bir boyuta kavuştu. Ben bu süreci uçağın kalkışına benzetirim. Bu riskli bir süreç. Uçak kalkmadan önce kaptan çok dikkatli davranmalı. Tabi ki bu süreçte yanlış anlamalar ve hatalar olur. Bize düşen iki ülke ile iyi ilişkileri bulunan ülke olarak bunu hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. Sarkisyan ve Ermeni yetkililer bu konuda bizim iyi niyetimize inandıklarını biliyorum. Sarkisyan'ın bu konuda desteklerini aldık." şeklinde konuştu.

Esad, Sarkisyan'ın Türkiye ile iyi ilişkiler kurma konusundaki kararına değinerek, "Sarkisyan'ın bu konuda aldığı karar cesur bir karardır. Ancak birçok zorluğu bulunuyor. Bu kararın başarıya ulaşması gerekir." dedi.

ERMENİSTAN İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN NORMALEŞMESİNE MUHALİF TEK ÜLKE AZERBAYCANDIR

Ermenistan olarak Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması konusundaki çaba gösterdiklerini savunan Sarkisyan ise "Biz, komşu Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Hatta bu gün bizim tarafımızdan atılan adımlar bu anlamda gösterdiğimiz çabalar en önemli göstergedir. Bugün Kafkasya'da yaşananlardan Azerbaycan'ın hoşgörüsüzlüğünden kaynaklanıyor. Azerbaycan bölge yardımlaşmasını reddeden tek ülkedir. Azerbaycan Türkiye ile Ermenistan arasında tabii ilişkilere dünya genelinde muhalif tek ülkedir." suçlamasında bulundu.

Sarkisyan, bir soru üzerine de sorunların çözümü için ilgili tarafların iyi niyetle çaba göstermesi gerektiğin ifade ederek, "Ermenistan Cumhurbaşkanı olarak Karabağ sakinlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlüyüm. Ben Karabağ sakinlerini tarihi topraklarında barış içinde yaşamalarını sağlamakla yükümlüyüm. Bölgemizde askeri girişimler düşmanlıkları artırır. Bu durumda Azerbaycan'a anlaşma ile ilgili askeri seçenekleri kullanmayı men eden bir anlaşma teklif ettim. Bölgede barış ve istikrarı sağlayacak bir anlaşma. Bu anlaşma ikili görüşmelere de iyi yardımcı olur. Azerbaycan bu anlaşmayı reddetti. Biz Karabağ sorunun bu anlamda çözümünden yanayız." ifadelerini kullandı.