BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki Türklere geri dön çağrısı

Birleşmiş Milletler, Suriye'ye heyet göndermeye hazırlanırken, Türkiye hükümeti Suriye'deki vatandaşlarına ülkelerine dönme tavsiyesinde bulundu.

Abone ol

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının ülkelerine dönmesi tavsiyesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye'deki gelişmelerin seyrinin vatandaşlarımız için ciddi güvenlik risklerini beraberinde getirdiği görülmektedir. Bu itibarla, Suriye'de ikamet eden vatandaşlarımızın yurda dönmeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir" denildi.

Bakanlık, Suriye'deki gelişmelerin özellikle karayoluyla seyahatler açısından yol açtığı sıkıntıların daha önceki duyurularla dikkate getirildiğini ve mecbur kalınmadıkça Suriye üzerinden karayolunun kullanılmaması, zorunlu hallerde ise gündüz seyahat edilmesi yönünde uyarılarda bulunulduğunu da hatırlattı.

Duyuruda, Suriye'deki son gelişmeler ışığında, Şam Büyükelçiliği Konsolosluk şubesince konsolosluk hizmeti verilmesi faaliyetinin 22 Mart 2012 Perşembe günü saat 17.00'den itibaren durdurulacağı, Halep Başkonsolosluğu'nun ise vatandaşlara mevcut koşullar çerçevesinde konsolosluk hizmetleri sunmaya devam edeceği kaydedildi.

Öte yandan Suriye'deki Türklerin gerektiği takdirde Beyrut ve Amman Büyükelçiliklerinin konsolosluk şubelerine başvurmalarının her zaman mümkün olduğu vurgulandı.

Duyuruda, "Suriye'deki vatandaşlarımızın ayrıca konsolosluk hizmetleri ve işlemleri hususlarında danışmak istedikleri konularda haftanın yedi günü 24 saat hizmet veren Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi'yle (90 312 292 29 29) temasa geçmeleri tavsiye edilmektedir" denildi.

Suriyeli sığınmacı sayısında artış

Türk yetkililer, son günlerde Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısında artış olduğunu, dün ülkeye giriş yapan sığınmacı sayısının 1000'i bulduğunu söyledi.

Türkiye'deki toplam Suriyeli sığınmacı sayısının ise 14,700 olduğu belirtiliyor.

Dün isyanın başlamasının birinci yılı dolayısıyla başkent Şam'da Esad yanlısı büyük bir gösteri düzenlenmişti.

Şam yönetimi, isyanın dış ülkelerin bir komplosu olduğunu ve amacın Suriye'deki istikrarı bozmak olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler heyet gönderiyor

Birleşmiş Milletler, Suriye'deki durumu incelemek üzere hafta sonu bu ülkeye bir heyet göndereceğini açıkladı.

Suriyeli resmi bir heyetinin öncülüğünde yapılacak inceleme gezisine İslami İşbirliği Örgütü görevlileri de katılacak.

Heyet Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtı muhalefetin güçlü olduğu Humus, Hama ve Dera gibi kentleri ziyaret edecek.

BM açıklaması, bugüne kadar 8000 kişinin öldüğü iddia edilen isyanın birinci yıldönümüne denk geldi.

BM'nin İnsani İşler ve Yardım Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, çatışma bölgesindeki halkın acil ihtiyaçları için yardıma izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, 200'e yakın yardım kuruluşu ve insan hakları örgütünün Rusya ve Çin'e, Suriye'deki şiddeti durdurmak için Birleşmiş Milletler'in çabalarına destek olması için çağrı yaptı.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'yi kınama karar tasarısını, Libya tipi bir dış askeri müdahalenin yolunu açacağı gerekçesiyle veto etmişti.

Geçen haftalarda silahlı isyancıları Humus'taki Bab-ı Amr semtinden çıkaran Suriye ordusu Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib kentinde düzenlediği operasyonun ardından, isyanın başladığı Deraa kentinde bir askeri operasyon başlattı.